27. týždeň tehotenstva

  • Ste na konci druhého trimestra a váš spánok môže byť ťažší. 
  • Prečítajte si, ktoré potraviny môžu prirodzene navodiť pocit pokoja, a zistite si, ako zmierniť pálenie záhy.

Čo sa robí vnútri vášho tela?

Vaše dieťa sa rýchlo rozvíja a vy a váš partner môžete veľmi ľahko cítiť jeho pohyby. Vaše telo sa prispôsobuje rastúcemu dieťatku a môžete pociťovať bolesti chrbta či nôh. Snažte sa zostať aktívna počas dňa, čo vám pomôže lepšie sa vyrovnať s fyzickými zmenami. Ak máte ťažkosti so spánkom, snažte sa krátko si zdriemnuť aj napríklad počas dňa.

Problémy so spánkom sú dané tým, že metabolizmus vášho dieťaťa pracuje aj vo chvíli, keď vy chcete spať, čo ovplyvňuje aj vaše telesné pochody. Snažte sa jesť také potraviny, ktoré obsahujú tryptofan, ktorý upokojuje a  pripravuje vás na spánok. Nájdete ho v orieškoch, semienkach, mliečnych výrobkoch, niektorých druhoch ovocia a v kakau.

Ako sa vyhnúť páleniu záhy

Vaše dieťa rastie a vaše orgány majú menej priestoru. Jedným z dôsledkov stále obmedzenejšieho priestoru vo vašom tele je pálenie záhy. Pálenie záhy známe ako aj reflux – stav, keď sa žalúdočná kyselina dostáva do pažeráka, kde spôsobí pálčivú bolesť. V tejto fáze tehotenstva môže plod tlačiť na žalúdok, a tým vytláčať jeho obsah do pažeráka. Ak chcete zabrániť alebo zmierniť pálenie záhy, skúste nasledujúce rady:

  • Spite s hornou časťou tela opretou o vankúše.
  • Jedzte malé porcie, aby ste nikdy nemali plný žalúdok.
  •  Na zmiernenie pálenia záhy pite vodu. Vyhnite sa mlieku, ktoré môže pálenie záhy zhoršiť. V prvom okamihu síce mlieko neutralizuje kyselinu v pažeráku, ale v žalúdku podporuje vylučovanie kyselín, takže vo finále sa situácia ešte zhorší.
  • Jedzte naposledy 2 hodiny pred uložením sa na spánok, aby malo telo čas jedlo stráviť.
  • Antacidá neužívajte bez porady s lekárom.

Vývoj vášho dieťatka v 27. týždni tehotenstva

Vaše bábätko je v 27. tt asi 36,6 cm dlhé a váži skoro 900 gramů. Rysy tváre sú plne dotvorené a vyzerajú takmer totožne, ako budú vyzerať pri narodení. Pečeň a imunitný systém už môžu fungovať, ale stále sa vyvíjajú, rovnako ako pľúca. Vrcholí vývoj očí, vytvárajú sa sietnice. Ukladá sa tuk do podkožia. Dovyvíjali sa  chuťové bunky, dieťa sa intenzívne pohybuje, cmúľa si palec a nacvičuje neskoršie satie z prsníka.

Počas 3. trimestra sa začne posilňovať imunitný systém dieťaťa prostredníctvom placenty, a to tak, že získava protilátky, ktoré bude potrebovať na boj s infekciou. Po narodení bude dieťa naďalej získavať protilátky prostredníctvom materského mlieka.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v jeho prvých troch rokoch života, významne ovplyvňujú to, ako budú jeho bunky naprogramované pre budúci život. Tieto znalosti tvoria základy nutričného programovania v ranom veku, ktorými môžete pozitívne ovplyvniť práve rozvoj imunitného systému vášho dieťatka, aby ho chránil až do dospelosti.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x