Alergia na bielkovinu kravského mlieka

  • Často nazývaná tiež alergia na kravské mlieko patrí medzi najčastejšie potravinové alergie v dojčenskom veku. 
  • Touto alergiou je postihnutých 2 až 5 % všetkých dojčiat.
A baby boy drinking milk from his bottle while being held by his mother

Kedy sa alergia objavuje?

Prakticky všetky alergie na bielkovinu kravského mlieka (ABKM) vznikajú ešte v prvom roku života - 2. - 3. mesiace veku aj u plne dojčeného dieťaťa. Väčšinou ustupuje do cca 3 rokov veku (až u 90 % detí) a deti potom tolerujú kravské mlieko bez ťažkostí. 

ABKM sa môže (ale nemusí) prejaviť bezprostredne po prvom kontakte s antigénom - bielkovinou kravského mlieka. Dôležitá je skutočnosť, že sa tento antigén dostáva už do materského mlieka, pokiaľ dojčiaca mamička konzumuje mliečne výrobky. Z toho vyplýva, že sa prvé prejavy môžu objaviť do doby krátko po pôrode, výnimočne už do druhého týždňa po narodení.

Prejavy alergie na kravské mlieko

Prejavy môžu byť rôzne od celkových až po orgánové - kožné, tráviace, respiračné. Skutočná ABKM sa zvyčajne prejaví týmito kožnými a tráviacimi príznaky:

Uvedené príznaky sa často môžu aj kombinovať.

Diagnostika patrí do rúk lekára

Vyššie uvedené príznaky nemusia byť vždy jednoznačne prejavom ABKM (napr. hnačka a zvracanie môže signalizovať aj akútny zápal žalúdka alebo čreva). Alergiu musí lekár potvrdiť eliminačným testom - vysadením, resp. vylúčením (elimináciou) podozrivej potraviny. Pokiaľ sa jedná o ABKM, dôjde k ústupu prejavov alergie v optimálnom prípade do 3 dní (žihľavka, vracanie, koliky, krv v stolici, dýchavičnosť), ale v niektorých prípadoch až s odstupom niekoľkých týždňov (ekzém, hlien-krvavé hnačky).

O výžive pri ABKM si prečítajte v článku, Výživa pri alergii na bielkovinu kravského mlieka.

Nie ste si istá, či sa jedná o alergiu? Poradíme vám, Ako rozlíšiť príznaky alergie na bielkovinu kravského mlieka a intolerancie laktózy.

Zdroj: JIMRAMOVSKÝ, František a Martin FUCHS. Kojení a začátky s výživou: Průvodce výživou v prvním roce života . 2011.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x