35. týždeň tehotenstva

Vaše dieťa v 35. týždni priberá na hmotnosti neuveriteľnou rýchlosťou. Zistite si, čo sa u vás a vášho dieťaťa v tomto období mení.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

V dôsledku hmotnostného prírastku sa budete cítiť unavená a ťažká. Nie je to však nič prekvapujúce. Vaša maternica dosahuje až po hrudný kôš. Znova sa môžu objaviť zmeny nálad, napríklad podráždenosť a obavy z budúcnosti. Z vašich pŕs môže vytekať kolostrum, vodnatá kvapalina, ktorá je v podstate prvým mliekom, ktoré vaše prsia produkujú. Kolostrum je veľmi bohaté na živiny, ale spôsobuje tú nepríjemnosť, že si musíte dávať do podprsenky vložky, ktoré absorbujú prebytočnú tekutinu.

Mnoho tehotných tiež hovorí o veľmi živých snoch, ktoré v tomto období mali. V posledných týždňoch tehotenstva sa môžu objaviť často veľmi bizarné sny. Tieto živé sny môžu odrážať myšlienky a pocity, ktoré sú úplne prirodzené pre tehotné ženy. Hovoríte si: „Bude všetko s mojím dieťatkom v poriadku?“ Vaše emócie sa tak môžu pohybovať od strachu až k vzrušeniu zo zmien, ku ktorým dochádza vo vašom tele. Niektoré sny môžu byť vskutku desivé a nočné mory môžu byť spôsobené aj vaším postojom k nenarodenému dieťaťu. Je dobré, keď sa o svojich snoch s dôverou porozprávate s partnerom alebo lekárom.

Vývoj vášho dieťaťa v 35. týždni tehotenstva

Bábätko teraz váži okolo 2,4 kg a meria asi 46 cm. Ako rastie, objem plodovej vody sa zmenšuje. Vaše dieťa teraz zapĺňa takmer celý priestor v maternici. Pohyby plodu môžu byť menej frekventované, ale môžu byť o to silnejšie. Podkožný tuk začína pomaly regulovať telesnú teplotu dieťaťa, ktoré sa tak pripravuje na pobyt mimo lona matky. Pľúca sú už zvyčajne tiež zrelé. Črevá vášho dieťaťa vypĺňa zelenkavá látka zvaná mekónium (smolka), ktorá je „vyrobená“ z odpadu z pečene a čriev. Túto smolku zrejme uvidíte ako prvú po pôrode v plienke dieťatka.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v jeho prvých troch rokoch života, ovplyvňujú nielen momentálny zdravotný stav plodu a dieťaťa, ale aj to, ako budú gény dieťaťa naprogramované po celý život. Tieto znalosti tvoria základy nutričného programovania v ranom veku, vďaka ktorému zistíte, ako využiť kvalitnú a pestrú výživu pre čo najzdravší život vášho potomka v dospelosti.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x