19. týždeň tehotenstva

  • Blíži sa okamih, keď absolvujete prvý ultrazvukový screening, ktorý monitoruje vývoj vášho bábätka. 
  • Zistite si, o aké vyšetrenie v tehotenstve ide a prečo je zdravá strava prioritou aj v tejto fáze tehotenstva.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Vaše bruško sa zväčšuje a možno máte pocit, že môžete jesť za dvoch. Radšej však jedzte primerane, ale dvakrát zdravšie. Prísun kalórií nemusíte až do 3. trimestra zvyšovať. Omnoho dôležitejšie je, aby bola vaša strava pestrá a vyvážená. Nepriberiete tak viac, ako by ste chceli. Zdravá strava okrem toho zabezpečí, aby dieťa dostalo všetky potrebné živiny, ktoré potrebuje v tejto fáze rýchleho vývoja, a zabezpečí tak základy pre jeho zdravie v dospelosti.

Čo by ste mali jesť? Dajte prednosť ovociu, zelenine, celozrnnému pečivu a obilninám. Nezabúdajte ani na mliečne výrobky, ako sú jogurty a syry. Tie vám poskytnú dostatok denného príjmu vápnika, ktorý má vplyv na správny vývoj kostí a zubov vášho dieťatka.

Vývoj vášho dieťatka v 19. týždni tehotenstva

Vaše dieťa v 19. tt meria asi 15 cm a váži okolo 240 gramov. Jeho chuťové poháriky sú dobre vyvinuté a reagujú na to, čo konzumujete. Ak budete dávať prednosť sladkému, dieťa bude v budúcnosti dávať prednosť sladkej chuti. Sluch dieťaťa je dostatočne citlivý, takže zachytí aj veľmi vysoké zvuky alebo, naopak, tie príliš nízke.

Príprava na ultrazvukový screening

  • Robí sa všetkým ženám v rozmedzí medzi 18. a 22. týždňom.
  • Je to prvýkrát, čo bude vaše bábätko prehliadnuté od hlavy až k päte.
  • Dozviete sa, ako na tom vaše bábätko je, aké je veľké, či má všetky orgány v poriadku a či mu pracuje správne srdce. Okrem toho sa tiež overuje počet plodov a uloženie placenty.

Väčšina gynekológov už má vo svojej ordinácii kvalitný ultrazvukový prístroj, a ak nie, pošle vás lekár na vyšetrenie na kliniku. Vyšetrenie trvá asi pol hodiny a vy si z neho budete môcť odniesť prvé fotografie bábätka.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v jeho prvých troch rokoch života, významne ovplyvňuje to, ako budú jeho bunky naprogramované pre budúci život. Tieto vedomosti tvoria základy nutričného programovania v ranom veku, ktorý môžete využiť pre budúci zdravý vývoj svojho dieťatka. Pamätajte hlavne na to, že nutričná kvalita je dôležitejšia ako kvantita.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x