21. týždeň tehotenstva

  • Týmto týždňom vstupujete do druhej polovice vášho tehotenstva a vďaka zvyšujúcej sa hmotnosti môžete cítiť bolesti alebo opuchnutie nôh. 
  • Vývoj mozgu vášho dieťaťa je v rýchlej fáze, a preto je potrebné mu zabezpečiť živiny, ktoré potrebuje.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Až 80 % tehotných žien má problémy s opúchaním nôh, predovšetkým členkov. Zvlášť v letnom období sú tieto prejavy najzreteľnejšie. K opuchom dochádza preto, že sa zvyšuje vaša hmotnosť, rastie maternica a dochádza k tlaku na veľké žily odvádzajúce krv z dolnej polovice tela, ale aj v dôsledku zadržiavania vody v tele. Bolesti nôh sú bežné a mnoho budúcich mamičiek máva opuchnuté nohy a lýtka, najmä s postupujúcim tehotenstvom.

Ako zmierniť bolesti nôh a opuchy?

  • Pravidelne sa hýbte, stačí krátka prechádzka alebo plávanie.
  • Dostatočne spite a odpočívajte, v zamestnaní si robte pravidelné prestávky, aby ste uľavili nohám.
  • Majte zvýšenú polohu nôh počas dňa, vyhýbajte sa dlhému státiu a sedeniu.
  • Veľa pite – keď budete dostatočne piť, telo nebude zadržiavať toľko vody.
  • Noste kompresné pančuchy (s výberom si nechajte poradiť od lekára).

Jedzte vyváženú stravu a pozor si dajte na nadmernú konzumáciu slaných jedál (soľ spôsobuje zadržiavanie vody v tele).

Vývoj vášho dieťaťa v 21. týždni tehotenstva

Vaše bábätko je v 21. tt asi 26 – 28 cm dlhé a váži okolo 360 gramov. Má už veľmi dobre vyvinutý sluch, takže dieťatko dobre počuje, keď hovoríte, spievate alebo sa smejete. Dieťa už tiež veľmi silno kope a hýbe sa. Vnútri čreva vášho dieťaťa sa teraz nachádza malé množstvo cukru z tekutín, ktoré dieťa prehltne. To prechádza tráviacim systémom, zatiaľ čo v rovnakom čase začínajú obličky efektívne spracovávať „odpad“.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Nachádzate sa v období rýchleho vývoja mozgu vášho dieťaťa a ten si vyžaduje dostatočnú zásobu omega-3 mastných kyselín, známych ako LCP. Výskumy ukazujú, že vyšší príjem LCP kyselín v tehotenstve má pre dieťa aj matku veľa výhod:

  • Znižuje sa riziko predčasného pôrodu.
  • Je kľúčovým faktorom vo vývoji mozgu vášho dieťaťa.
  • Podieľa sa na správnom rozvoji nervovej sústavy, inteligencie a schopnosti zrakového vnímania dieťaťa.
  • Zlepšujú sa pohybové zručnosti vášho dieťaťa v prvých mesiacoch po narodení.

Všetky živiny, teda aj LCP kyseliny, dostáva vaše dieťa teraz cez placentu. Po pôrode sú LCP kľúčovým komponentom vášho materského mlieka. Aby ste svojmu bábätku zabezpečili dostatočný prísun týchto kyselín, konzumujte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako sú makrely, losos a ďalšie tučné ryby, orechy a fazuľa.

Aj keď sú práve tučné ryby bohatým zdrojom týchto omega mastných kyslín, mali by ste konzumovať maximálne dve porcie do týždňa. Je to preto, aby nedošlo k predávkovaniu vitamínom A, ktorý môže byť pre dieťa škodlivý. Viac o vhodných a nevhodných potravinách pre vaše dieťa zistíte vďaka vede o nutričnom programovaní v ranom veku, ktorá má zabezpečiť deťom zdravie až do dospelosti.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x