31. týždeň tehotenstva

  • Vaše bábätko sa naďalej vyvíja rýchlym tempom a pekne priberá na váhe. 
  • V tomto období sa môžete cítiť unavenejšia a dokonca sa aj zadýchavať. 
  • Zistite si, ako sa starať o seba a svoje nenarodené dieťatko čo najlepšie v 31. týždni tehotenstva.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Ak máte náhly pocit dýchavičnosti, nemusíte sa znepokojovať.  Dýchavičnosť je spôsobená zníženou pohyblivosťou bránice a  stláčaním pľúc pri zväčšení maternice, ktorá tlačí práve na bránicu. V ďalších mesiacoch sa dýchavičnosť zmenší vďaka tomu, že hlavička plodu vstupuje do panvy, takže maternica poklesne. Ak máte pocit nepohodlia, poraďte sa s lekárom. Zároveň sa snažte čo najviac odpočívať a relaxovať.

Možnou príčinou dýchavičnosti však môže byť aj tzv. anémia. Málokrvnosť je spôsobená nedostatkom železa , k čomu dochádza omnoho častejšie práve v tehotenstve. To preto, že v krvi je omnoho viac tekutín, ktoré riedia červené krvinky. Anémii možno predchádzať alebo ju liečiť tým, že si do jedálnička pridáte ďalší zdroj železa, prípadne budete užívať potravinové doplnky. Ak ste teda celý čas unavená alebo vyčerpaná, poraďte sa s vaším lekárom, pretože to môže byť známka anémie.

Vývoj vášho dieťatka v 31. týždni tehotenstva

Bábätko je teraz asi 41 cm dlhé a váži asi 1,45 kg. Lanugo (jemné ochlpenie na tele) začína miznúť, pretože dieťa sa teraz obaľuje tukom, ktorý mu poskytne v budúcnosti dostatok ochrany, až opustí mamičkino bruško. Veľmi intenzívne sa rozvíja pamäť dieťaťa – jedna štúdia ukázala, že deti, ktoré v tejto fáze počúvali určitú melódiu, reagovali na ňu aj po narodení.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v jeho prvých troch rokoch života, ovplyvňujú aj to, ako budú gény dieťaťa naprogramované pre život – teda aké bude dieťatko zdravé, ako mu pôjde učenie a ktoré ochorenia prekoná v dospelosti. Tieto znalosti tvoria základy nutričného programovania v ranom veku, ktorý môže aj vám pomôcť počas tehotenstva a po pôrode zabezpečiť dieťaťu zdravšiu budúcnosť.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x