37. týždeň tehotenstva

  • V tomto týždni tehotenstva, ktorý je už veľmi blízko dlho očakávanému pôrodu, môžete byť unavenejšia a pociťovať aj návaly tepla. 
  • To je preto, že vaše telo pracuje intenzívnejšie. 
  • Čím viac krvi prúdi cez vás do tela vášho dieťaťa, tým viac energie potrebujete, a preto je vám teplejšie. 
  • Čo ďalšie vás čaká?

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Na konci tehotenstva vás môže prekvapiť tzv. hniezdiaci inštinkt, keď máte neodbytné nutkanie pripraviť domov pre dieťa, v dôsledku čoho sa snažíte neustále upratovať, čistiť sporák, vyprázdňovať skrine a podobne. Nebojte sa, je to úplne normálne – inštinkt hniezdenia vymyslela príroda, aby ste stihli pred pôrodom urobiť veci, na ktoré zrejme po pôrode nebude čas.

Hniezdenie je bežné u zvierat a  považuje sa za prvotný inštinkt, ktorý vás pripraví na pôrod. Ak by ste však chcela presúvať ťažké predmety, radšej si to rozmyslite. Vaše väzy sú mäkšie a dochádza k namáhaniu chrbta, panvy aj kolien. Pri upratovaní nepoužívajte ani agresívne chemické čistiace prostriedky, ako sú bielidlá a pod.

Je vám príliš teplo? Skúste nasledujúce rady, ktoré vás ochladia: 

  • Niekoľkokrát denne sa sprchujte vlažnou vodou.
  • Na oči si prikladajte vychladené gélové masky (dávajte ich chladiť v chladničke).
  • Ruky a zápästia dávajte pod studenú tečúcu vodu, aby došlo k ochladeniu krvného obehu.
  • Noste so sebou chladiaci sprej alebo mini ventilátor.
  • Veľa pite, aby ste boli dostatočne hydratovaná, a nahradili tak tekutiny, ktoré ste stratili potením.

Vývoj vášho dieťaťa v 37. týždni tehotenstva

Bábätko je už asi 48,6 cm dlhé a váži zhruba 2,8 kg. Vzhľadom na tomu, že dieťa má teraz menej priestoru na pohyb, budete teraz cítiť skôr jeho zvíjanie sa, ako predchádzajúce kopanie. Na hlave má dieťa už asi 2,5 cm dlhé vlásky, má bacuľatú tváričku a charakteristické rysy. Vie ľahko otvárať a zatvárať viečka, na ktorých sú viditeľné mihalnice. Koordinácia pohybov sa u dieťaťa už vyvinula natoľko, že je schopné uchopiť svoje vlastné prsty.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v jeho prvých troch rokoch života, ovplyvňujú aj to, ako budú gény dieťaťa naprogramované pre budúci život. Znalosti o najvhodnejšej výžive v začiatku života jedinca tvoria základ nutričného programovania v ranom veku, ktorý môžete využiť aj vy pri starostlivosti o svoje nenarodené dieťa, svojho novorodenca, dojča či batoľa.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x