38. týždeň tehotenstva

  • Vaše bábätko je teraz plne vyvinuté, takže je schopné života mimo mamičkinho bruška. 
  • Teraz už len čakať, kedy tá chvíľa príde. Je práve ideálny čas pripraviť si pôrodný plán.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Pravdepodobne pre vás bude stále ťažšie dobre sa vyspať, a to najmä v noci. Môžete si pripadať obrovská a nemotorná – snažte sa brať to s nadhľadom. Snažte sa čo najviac odpočívať počas dňa, najlepšie s nohami hore. Čítajte knižky alebo sa pozerajte na filmy. To sú veci, na ktoré vám po pôrode zrejme nezvýši čas.

Využite čas aj na prípravu pôrodného plánu. Máte poslednú šancu, aby ste si v poradni ujasnili posledné otázky, ktoré sa týkajú pôrodu. Môžete si vytvoriť tiež pôrodný plán, ktorý vám pomôže aktívne sa zapojiť do rozhodovania o narodení dieťaťa a mať aspoň do istej miery všetko pod kontrolou. Väčšina pôrodníc akceptuje tieto pôrodné plány a je dobré sa o všetkom porozprávať s pôrodnou asistentkou, pôrodníkom a pod. Spolupráca s personálom je totiž nevyhnutnou súčasťou pôrodného plánu. Aj keď si všetko perfektne pripravíte, je dobré vedieť, či sú vaše predstavy reálne. Pôrodný plán vás zároveň upokojí a uistí o možnosti riadiť vlastný pôrod.

Vývoj vášho dieťatka v 38. týždni tehotenstva

Vaše dieťa meria okolo 50 cm a váži asi 3 kg. Posledné týždne už bude priberať, len čo sa týka tukových zásob. Vzhľadom na to, že dieťa sa už pokúša sať a prehĺtať, sa zhromažďuje v jeho črevách v podobe mekónia – smolky, zelenočiernej látky, ktorá je vlastne prvým obsahom čriev. Vaše dieťa dobre počuje váš hlas, takže k dieťaťu sa v tomto období veľa prihovárajte.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v jeho prvých troch rokoch života, ovplyvňujú aj to, ako budú gény dieťaťa naprogramované pre život. Tieto znalosti tvoria základ nutričného programovania v ranom veku, vďaka ktorému môžete zistiť, aká výživa je pre vaše dieťa vo všetkých jeho vývojových fázach najvhodnejšia, aby si zachovalo pevné zdravie až do dospelosti a vyhlo sa civilizačným chorobám.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x