39. týždeň tehotenstva

  • Vaše dieťa už čaká na narodenie a tu sa dočítate, čo potrebujete vedieť ešte tesne pred pôrodom.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Cítite sa nepohodlne a bruško sťažuje všetko, čo ste robili predtým bez ťažkostí? Ak ste už mali pred tehotenstvom kŕčové žily, môžu byť teraz výraznejšie. To spôsobuje hormón progesterón, ktorý uvoľňuje krvné cievy. Dochádza tiež k väčšiemu tlaku na nohy a v tele koluje viac krvi. Dobrou správou je, že len čo je hlavička dieťaťa smerom dole, asi sa budete menej zadýchavať. Môže sa objaviť už aj tzv. hlienová zátka, čo je malé množstvo hlienu vnútri maternicového čapíka, kde zostáva počas celého tehotenstva, a tvorí tak spolu s plodovým vakom ochranu plodu. Odchod zátky môže znamenať, že pôrod sa blíži.

Príprava na pôrod

Skôr ako začnete rodiť, zhromaždite o tom, čo vás čaká, čo najviac informácií. Porozprávajte sa s kamarátkami, ktoré už rodili, alebo s vlastnými rodičmi. Tak budete vedieť, že nie ste sama a že to už mnoho žien pred vami zvládlo. Majte pripravený pôrodný plán so svojimi poznámkami, ale počítajte s tým, že aj s tým najlepším pôrodným plánom sa priebeh samotného pôrodu nedá predvídať. Preto vám môže pôrodník či pôrodná asistentka odporučiť určitý postup, ktorý ste si vopred nenaplánovali. Majte však na pamäti, že je to vždy v najlepšom záujme vášho dieťaťa a vás.

Vývoj vášho dieťatka v 39. týždni tehotenstva

Vaše bábätko sa môže každú chvíľu narodiť, ale len 5 % žien rodí presne v deň predpokladaného termínu pôrodu. V skutočnosti môžete rodiť o týždeň alebo dva neskôr. Vaše dieťa meria asi 51 cm a váži okolo 3,3 kg. Už nemá žiadny priestor vnútri maternice, takže sa môže pohybovať len zboka na bok.

Predstavte si, akú cestu ste s dieťaťom v lone prekonali – počas posledných deviatich mesiacov sa z jednej bunky vyvinul malý človek zložený z viac ako 200 miliónov buniek! V priebehu tehotenstva dodávalo vaše telo cez placentu dieťaťa živiny a aj protilátky, a to všetko pomôže dieťaťu, aby mohol jeho imunitný systém v prvom roku života bojovať s infekciami.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v jeho prvých troch rokoch života, ovplyvňujú nielen jeho momentálne zdravie, ale aj to, ako budú gény dieťaťa naprogramované pre budúci život v dospelosti. Využite znalosti vedy o nutričnom programovaní v ranom veku a zistite si, ako môžete pestrou a vyváženou stravou ovplyvniť zdravý vývoj vášho potomka.  

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x