6. týždeň tehotenstva

  • V šiestom týždni tehotenstva môžete začať pociťovať ranné nevoľnosti. 
  • Zistite si, ako nevoľnosť zmierňovať, a objavte vhodné potraviny, ktoré vám pomôžu podporiť imunitný systém aj správny vývoj vášho dieťatka.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Vďaka vysokej hladine progesterónu, ktorá prudko stúpa od 5. týždňa tehotenstva, môžete začať pociťovať nápadné príznaky, že v sebe nosíte nový život. V začiatkoch tehotenstva patrí medzi tie najčastejšie nevoľnosť. Pokúste sa ich zvládnuť tak, že budete jesť častejšie menšie porcie. Skôr ako ráno vstanete z postele, doprajte si kúsok suchára alebo suchého rožka, aby ste upokojili žalúdok.

Spôsoby, ako zabrániť rannej nevoľnosti v tehotenstve alebo ju zmierniť:

  • Vyhnite sa príliš tučným a korenistým jedlám.
  • Pite po celý deň dostatok tekutín (radšej čistú vodu).
  • Na nevoľnosť pomáha mätový alebo zázvorový čaj. Môžete si kúpiť aj zázvorové žuvačky (zoženiete ich v lekárni).
  • Choďte často von nadýchať sa čerstvého vzduchu.

Vývoj vášho dieťaťa v 6. týždni tehotenstva

Vaše dieťa v 6. tt už zdvojnásobilo svoju veľkosť a meria asi 8 mm. Jeho srdce má tvar písmena „S“, začínajú sa tvoriť komory a predsiene a srdce začína biť (asi 100- až 130-krát za minútu). Bunky dieťaťa sú veľmi citlivé na výživu, ktorú v tomto období prostredníctvom vás dostávajú, preto musíte dbať na vyváženú a zdravú stravu už v tejto chvíli. Veda o nutričnom programovaní radí, ako na to, aby dieťa bolo čo najzdravšie po celý svoj život, vďaka optimálnej výžive v tehotenstve a počas prvých 3 rokov života.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Ešte ste nezačali užívať kyselinu listovú? Už je skutočne načase začať. Táto látka znižuje riziko vzniku defektov neurálnej trubice u vášho dieťaťa, napríklad rázštepu chrbtice. Väčšina multivitamínov určených pre tehotné ženy obsahuje odporúčané množstvo kyseliny listovej, čo je 400 ug. Ak doplnok stravy, ktorý užívate, toto množstvo neobsahuje, poraďte sa s lekárom o zmene značky alebo užívajte kyselinu listovú samostatne.

Strava tehotnej ženy pre zvýšenie imunity

Počas tehotenstva je váš imunitný systém prirodzene potlačený, čo je spôsob, akým vaše telo prijíma rastúci plod vo vašom vnútri. Preto musíte zvýšiť svoju obranyschopnosť, a to tak, že budete konzumovať dostatok potravín bohatých na prebiotické oligosacharidy, ako sú banány, cesnak, cibuľa, pór a paradajky.

Dôležitými zložkami vašej stravy v tehotenstve sú aj potraviny bohaté na antioxidanty, ktoré chránia zdravé bunky. Jedným z antioxidantov je vitamín C, ktorý nájdete v hojnej miere v ovocí či zelenine. Paradajky sú výborným zdrojom lykopénu, čo je ďalší silný antioxidant.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x