Ako ukončiť dojčenie bez plaču?

  • Odstavenie od kojenia znamená pre dieťa aj mamičku veľkú emocionálnu záťaž. 
  • Ako ju zvládnuť? 
  • A ako postupovať, aby prechod od dojčenia k fľaše nebol násilný?
Young mom breast feeding her newborn child. Lactation infant concept. Mother feed her baby son or daughter with breast milk.

Univerzálny návod na to, ako ukončiť dojčenie, neexistuje. Záleží na konkrétnej situácii, veku dieťaťa, ale aj na tom, či už dieťa začalo dostávať napríklad príkrmy. Všeobecne platí, že pomalý postup je pre obe strany najlepší. Dieťa potom nie je stresované a mamičke nehrozí zápal alebo hrčky v prsníku.

Odstráňte jedno dojčenie týždenne

Najprv zrušte jedno dojčenie týždenne a nezabudnite sledovať stav pŕs. Ak sú prsia naliate, odstriekajte mlieko a pite mätový alebo šalviový čaj. Najhoršie je prestať dojčiť zo dňa na deň, alebo odovzdať dieťa babičke, aby ho postrážila.


Keď dieťa na dojčení nelipne

Najľahšie sa odstavuje dieťa, ktoré si už na dojčení toľko nepotrpí. V takom prípade môžete zrušiť popoludňajšie dojčenie pred prechádzkou, dať dieťaťu nejakú náhradu (napríklad desiatu alebo niečo na pitie). Ak bude dieťa dávať aj naďalej najavo, že chce nadojčiť, zabavte ho hračkou alebo hrou, aby ste odviedla jeho pozornosť.

Najťažšie je ukončiť dojčenie pred zaspávaním

Dojčenie pred spaním je pre dieťa veľmi dôležité a aj preto na ňom najdlhšie trvá. Preto je odstránenie tohto dojčenia najkomplikovanejšie. Môžete si prsia zalepiť alebo zaviazať obväzom a dieťaťu tvrdiť, že mlieko už nie je. Vyžaduje to síce trpezlivosť, ale ak budete dieťa zahŕňať nežnosťami a láskou, určite to čoskoro pochopí.

Buďte dôsledná a nerobte chyby

Úspech odstavenia závisí okrem iného na tom, ako veľmi budete dôsledná. Najčastejšou chybou, ktorej sa mamičky dopúšťajú, je to, že dieťaťu raz prsník ponúknu a druhýkrát nie. Nedôslednosť a neistotu dieťa veľmi dobre vycíti a odstavovanie bude oveľa komplikovanejšie. Môžete si byť istá, že keď rezignujete a dieťa znova nadojčíte, bude to potom opäť vyžadovať, a to napríklad ešte razantnejšie.

Čím materské mlieko nahradiť?

Aj keď sa pokúšate odstrániť dojčenie, neznamená to, že dieťa už nebude piť žiadne mlieko. Prechod na dojčenské "umelé" mlieko môže znamenať pre dieťa ďalší stres a je normálne, že ho bude napríklad spočiatku odmietať. Má totiž inú chuť ako to materské, takže sa obrňte trpezlivosťou. Spočiatku môžete kombinovať dojčenie a pitie z fľaštičky, aby si dieťa lepšie zvykalo. 

Poraďte sa s našimi odborníkmi

Ak máte pochybnosti ohľadom výživý vášho bábätka, neváhajte a kontaktujte naše odborné poradkyne.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x