Alergia na kravské mlieko: Čo môže dieťa jesť?

Pri alergii na bielkovinu kravského mlieka (ABKM) dostáva bábätko špeciálne upravené dojčenské mlieka. Existujú dva druhy:

 

  • hypoalergénne mlieka s vysoko hydrolyzovanou bielkovinou
  • mlieka s úplnou hydrolýzou bielkoviny (s obsahom voľných aminokyselín)

Ak dieťa dojčíte, dodržujte hypoalergénnu diétu. Pri podávaní prvých príkrmov je vhodné dodržiavať niekoľko zásad a vyvarovať sa mlieka a mliečnych výrobkov či potravín a pokrmov, ktoré obsahujú mliečnu bielkovinu.

 

A baby boy drinking milk from his bottle while being held by his mother

Po kolotoči rôznych vyšetrení máte jasno. Vaše bábätko má alergiu na bielkovinu kravského mlieka (ABKM). Táto alergia sa zaraďuje medzi najčastejšie potravinové alergie dojčiat. Strava detí s ABKM vyžaduje špeciálne diétne opatrenia.

pre zaujímavosť

Alergia na bielkovinu kravského mlieka sa objaví u 1-3 % detí, najčastejšie počas prvých troch mesiacov života.

Alergia na kravské mlieko u dojčených detí

Dojčíte? Lekár vám odporučí dodržiavať hypoalergénnu bezmliečnu diétu. Zo stravy je potrebné vylúčiť mlieko, mliečne výrobky a všetky potraviny, v ktorých sa mlieko nachádza. Pri ostatných potravinách (vajcia, ryby, pšenica a iné) je nutná zvýšená pozornosť pri zavádzaní stravy, aby sa prípadne vylúčila ďalšia alergia. 

Matka s diétou by si mala dávať pozor na celkový príjem bielkovín a vápniku v strave a chýbajúce živiny si dopĺňať z náhradných zdrojov.

U väčšiny dojčiat je toto diétne opatrenie dostatočné.

Alergia na kravské mlieko u dojčiat kŕmených dojčenským mliekom

Ak dieťa dostáva dojčenské mlieko a potvrdí sa uňho ABKM, lekár odporučí podávanie špeciálneho hypoalergénneho mlieka s vysoko hydrolyzovanou bielkovinou. Bielkovina je v ňom vysoko naštiepená na malé časti, ktoré strácajú schopnosť vyvolať alergickú reakciu. Mlieko aj napriek tomu obsahuje všetky potrebné živiny v dostatočnom množstve.

Ak sa ani pri podávaní mlieka stav dieťaťa nezlepší, prechádza sa na špeciálne mlieko s úplnou hydrolýzou bielkovín (s obsahom voľných aminokyselín). Alergici lepšie znášajú mlieka s rozštiepenými bielkovinami na aminokyseliny.

Špeciálne mlieka môžete kúpiť aj bez lekárskeho predpisu. Dieťa by ich však malo konzumovať na odporúčanie lekára a pod jeho dohľadom. Ak vám mlieko predpíše lekár, cenu vám uhradí zdravotná poisťovňa

Zavádzanie prvých príkrmov

Jedným z prvých obľúbených príkrmov u matiek sú detské obilninové mliečné kaše. Doprajte ich aj bábätkám s ABKM. Vhodné sú aj nemliečne kaše, ktoré sa pripravujú s vodou alebo so špeciálnym hypoalergénnym mliekom, ktoré dieťa konzumuje. Na trhu sú dostupné aj špeciálne ryžové kaše s karobovou múkou bez mlieka, ktoré sú vhodné na prikrmovanie alergických detí, ktoré nie sú dojčené.

Len čo začnete s prvými príkrmami, dôsledne si vždy preštudujte zloženie potravín. Okrem klasických mliečnych výrobkov (maslo, smotana, syry, jogurty alebo mliečne dezerty) sa mliečna bielkovina môže nachádzať aj v potravinách, pri ktorých by vám to nenapadlo. Mlieko býva často súčasťou pečiva aj iných potravín. 

Ako alergén je mlieko v zložení vyznačené tučným písmom. U dojčiacich matiek, ako aj u detí je vhodné dodržiavať diétne opatrenia, ktoré odporučí lekár.

Mlieko na skúšku

Po niekoľkých mesiacoch dodržiavania diéty sa pod dohľadom lekára vykoná expozičný test. Počas neho sa dieťaťu postupne podáva zvyšujúca sa dávka štandardného dojčenského mlieka (bez upravenej bielkoviny). Pri prejave alergickej reakcie sa test okamžite preruší a dieťa aj naďalej dostáva špeciálne dojčenské mlieko počas ďalších 6 mesiacov (pre deti s ABKM) alebo dojčiaca matka dodržiava bezmliečnu diétu. Potom sa test zopakuje. 

Alergia u 80 % batoliat medzi druhým a tretím rokom života zmizne. Deti potom môžu bez problémov konzumovať štandardné mlieko pre batoľatá a vhodné mliečne produkty.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x