Čo robiť, keď má dojča hnačku?

Hnačka u detí, či už dojčiat, batoliat alebo väčších má niekoľko príčin. Aká je prvá pomoc pri hnačke? Aké potraviny treba vysadiť? Na čo si treba dávať pozor?

Mother changing crying babys nappie

Liečba hnačky u dojčiat a starších detí

Základným opatrením v liečbe je diéta. Diétou rozumieme úpravu stravy dieťaťa v závislosti na jeho veku. U dojčených detí je najvhodnejšou formou liečby pokračovanie výživy materským mliekom. U dojčiat s umelou výživou sa výživa dobre doplňuje s ryžovým odvarom spočiatku pri nižšej koncentrácií pôvodného mlieka. V prípade väčšej závažnosti hnačkového ochorenia je niekedy vhodné:

  • vysadiť mlieko.

  • podať čaj,

  • prípadne pripravený iontový roztok a neskôr použiť mliečnu výživu, ktorá je priamo pripravená pre liečbu hnačkového ochorenia.

U starších dojčiat a starších detí je vhodné pridávať do potravy napríklad mixované banány, postrúhané jablká a podobne. Stravovací režim je ďalej prispôsobený podľa veku dieťaťa predovšetkým s obmedzením tukov vo výžive až do času úpravy hnačky.

Ako pripraviť ryžový odvar?

Polievkovú lyžicu obyčajnej bielej ryže varte hodinu v 500 ml vody. Odparenú vodu nedolievajte. Uvarenú zmes rozmixujte. Ak je to potrebné, doplňte prevarenou vodou do 250 ml. Ryžový odvar môžeme nahradiť instantnou nemliečnou ryžovou kašou. Ryžový odvar môžeme podávať od narodenia, instantnú ryžovú kašu od veku uvedeného výrobcom.

Pomôžu probiotiká?

V súčasnej dobe sa  na liečbu hnačky stále viac užívajú tzv. probiotiká. Probiotiká tvoria živé kultúry baktérií (najmä baktérie mliečneho kvasenia), ktoré majú okrem iného pozitívny účinok na črevnú mikroflóru a tým aj chránia črevo pred infekciou. Probiotiká je možné zakúpiť v lekárni aj bez receptu a podávať ich podľa návodu a odporúčaného dávkovania. Probiotiká sa užívajú aj pri prevencii rozvoja hnačkového ochorenia u detí. Je to najmä v prípadoch, kedy dieťa užíva antibiotiká z iného dôvodu ako sú črevné infekcie. Antibiotikum naruší rovnováhu črevnej mikroflóry, a tak sa objaví hnačka.

Probiotiká podávané súčasne s niektorými antibiotikami tieto komplikácie liečby obmedzia alebo celkom zničia.

Ako hnačke predchádzať?

Dojčené dieťa:

  • dojčenie je najlepšia prevencia.

Nedojčené dieťa:

  • probiotické výrobky,

  • starostlivá hygiena a skladovanie potravín.

Antibiotiká

Antibiotiká sa v liečbe hnačkového ochorenia užívajú minimálne, a to v prípadoch, kedy pôvodca ochorenia prenikne ďalej do krvného obehu a vyvolá septické ochorenie.

Pozor!

V liečbe hnačkového ochorenia je najzávažnejším momentom zvracenie dieťaťa. V týchto prípadoch niekedy nie je možné bežným spôsobom zabezpečiť dostatočný príjem tekutín a hrozí tak nebezpečenstvo odvodnenia (dehydratácie). Takéto dieťa je nevyhnutné ukázať lekárovi, ktorý rozhodne o prípadnej hospitalizácii a liečbe hnačkového ochorenia infúziami.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x