Čo robiť vonku s malým dieťaťom v lete aj v zime

  • Aj s bábätkom môžete vyraziť na nejakú prechádzku alebo dokonca na výlet. 
  • Organizácia takéhoto dňa závisí na ročnom období, ale aj na veku dieťaťa.

Zima

Premýšľate, čo podniknúť v zime s ročným dieťaťom?

Ak dojčíte, nemusíte sa vyhýbať rodinným výletom a vyraziť na hory môžete aj v zime. Že to nejde, pretože je dieťa ešte malé? Ak nepôjdete do Antarktídy, potom prečo nie? Vysoké Tatry, Karpaty alebo Malá Fatra sú skvelou voľbou aj pre tak malé dieťa. Na horách si môžete užiť veľa zábavy aj s malými batoľatami.

Je jasné, že nevyrazíte na prechádzku vo veľkom mraze alebo keď bude silno fúkať, drobné sneženie však nevadí. Ak si nie ste istí, kedy a kam s deťmi vyraziť, poraďte sa s detským lekárom.

Čo sa dá v zime podniknúť s batoľatami?

1. Sánkovanie

Sánkovanie je pre batoľatá asi najvhodnejší a najmenej náročný šport, ale pozor na výber kopca, nemal by končiť na frekventovanej ceste! A rozhodne by ste na saniach mali jazdiť s deťmi aj vy, nenechajte ich samotné. Pozor tiež na možné úrazy (prečítajte si viace o prvej pomoci detí). Boby radšej kúpte s brzdami, pretože bez nich sa môže aj plastová lopata stáť pekne nebezpečným vozidlom.

2. Lyžovanie

Môžete skúsiť aj lyžovanie, zhruba od 2,5 roka (keď dieťa poriadne stojí na svojich). Učte sa najprv na rovine a začínajte po malých krokoch. Môžete si zaplatiť aj lyžiarsku školu, vhodné je to najmä vtedy, ak s partnerom nie ste veľmi dobrí lyžiari.

3. Jednoduché stavanie snehuliakov

Stavať snehuliakov, guľovať sa a len tak "blbnúť" na snehu. Vymyslieť sa dá skutočne čokoľvek, čo vám urobí radosť.

Základ je správne oblečenie

  • radšej viac vrstiev než jednu,

  • dieťa oblečte do overalu a väčším batoľatám už dajte otepľovačky a bundu,

  • pri malých deťoch pridajte do kočíka ešte fusak,

  • voľte funkčnú spodnú bielizeň, ktorá dobre saje, dieťa neprechladne a nebude mu zima.

    Prečítajte si dalšie tipy v článku Ako správně obliekať batole.

Leto

Len čo sa dieťa naučí chodiť, bude mať potrebu neustále behať, takže vymýšľajte také prechádzky, ktoré ho nebudú nudiť.

Kam vyraziť a čo robiť s batoľatom vonku v lete?

1. Pieskovisko 

Vyrazte na pieskovisko, kde sú preliezačky a rôzne šmykľavky či detské domčeky. Pieskovisko je vhodné už pre celkom malé deti, tam si môžu trénovať zručnosť a fantáziu (robenie koláčikov, stavanie hradov a pod.), ale tiež sa zoznamujú s novými materiálmi a tvarmi. Na pieskovisku sa dá zažiť veľa zábavy.

2. Vybudujte deťom vlastný domček na záhradke

Detské domčeky sú tiež fajn a spolu s preliezačkami podporujú u detí sociálnu hru a prostredníctvom toho rozvoj ich sociálnych zručností. Podporujú tiež fyzickú aktivitu, zvyšujú ich sebadôveru, a navyše môžete vyvádzať spolu s nimi. Vhodné sú pre deti od 2 do 8 rokov.

3. Vybudujte vlastnú šmýkalku na záhradke

Vyrábajú s z rôznych materiálov, plastové sú lacnejšie, laminátové zase odolnejšie, ale plast vám úplne stačí (dá sa navyše ľahko umývať).

4. Hojdačky

Skvelá zábava pre batoľatá od 1 roka sú aj hojdačky - a dajú sa zohnať hojdačky už pre deti od 9 mesiacov. Hojdaním podporujete hrubú motoriku a dieťa sa učí udržať rovnováhu, posilňuje si svaly a správne držanie tela. Hojdačku najskôr poriadne skontrolujte, či visí skutočne pevne. Chcete si kúpiť niečo, kde sa budete môcť hojdať aj vy? Existujú drevené hojdačky s nosnosťou až 100 kg, ale to už musíte mať väčší priestor.

A čo ešte môžete robiť v lete vonku s väčšími dojčatami a batoľatami?

  • skákať v kalužiach (avšak len s gumenou alebo nepremokavou obuvou),

  • preliezať tunelom (ten vyrobíte tak, že prehodíte veľké prestieradlo cez šnúru na bielizeň),

  • môžete sa hrať na slepú babu, zlatú bránu otvorenú alebo na vláčik.

Dvojročné deti a ich nezávislosť

Zhruba dvojročné deti už začínajú byť relatívne nezávislé, chcú si všetko skúsiť samy. Ich nápadnou vlastnosťou je naplánovať si aktivity dopredu a premyslieť, ako sa napríklad dostanú zo stromu ešte než naň vylezú... Takže, pri (vašom) plánovaní prechádzok myslite na to, že vás už deti môžu poriadne prekvapiť a to v akomkoľvek smere. Preto buďte neustále v strehu, aby ste predišli úrazom a nehodám a odniesli si zo spoločne stráveného času vonku iba pekné spomienky.

Ak sa chystáte cestovať, prečítajte si užitočné tipy v článku: Cestovanie s vašim dieťaťom

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x