Čo treba vybaviť po pôrode

Bábätko je na svete a vy iste cítite veľa lásky a eufórie. Ale po pôrode vás okrem tých krásnych chvíľ čakajú aj najrôznejšie organizačné záležitosti.

88689067

Oficiality po príchode z nemocnice

1. Rodný list bábätka

Bábätko potrebuje svoj rodný list - to treba zariadiť na matrike. Táto záležitosť je väčšinou práve na oteckovi . Potrebuje k tomu občianske preukazy oboch rodičov, s ktorými príde na matriku v meste, kde sa bábätko narodilo (nie je to teda podľa miesta trvalého bydliska, ale podľa miesta narodenia - teda pôrodnice, napríklad ak sa dieťa narodí na Kramároch, príslušná matrika je v Bratislave-Novom Meste). Rodný list by mal zariadiť otecko ešte v čase, keď ste v pôrodnici. 

2. Kontaktujte pediatra

Hneď po návrate z pôrodnice informujte svojho detského lekára o narodení bábätka (toho by ste už mali mať vybratého dávno pred pôrodom, pretože v pôrodnici budú požadovať meno pediatra, ktorému nahlásia vaše prepustenie z pôrodnice ). Pediatra musíte kontaktovať do 24 hodín, pokiaľ ste prepustení cez víkend alebo sviatok, tak stačí pediatra kontaktovať najbližší pracovný deň.

Dohovoríte si s ním prvú návštevu u vás doma alebo v ambulancii, kde lekár dieťatko skontroluje a urobí prvú prehliadku. Pri návšteve mu dáte prepúšťaciu správu z pôrodnice a prichystajte si tiež rodný list bábätka, očkovací preukaz a svoju prípadne novorodencovu kartičku poistenca. Lekár totižto môže predpísať bábätku lieky (napr. vitamín D).

3. Zdravotná poisťovňa a kartička poistenca pre bábätko

Dieťa je odo dňa narodenia ošetrované na kartičku zdravotnej poisťovne matky. Najneskôr do 60 dní je však nutné vybrať zdravotnú poisťovňu, v ktorej bude dieťa poistené. Budete k tomu potrebovať rodný list dieťaťa a matkin občiansky preukaz. Niektoré poisťovne umožňujú vykonávať registráciu aj poštou, odporúčame si jej vykonanie vždy telefonicky overiť na infolinke danej zdravotnej poisťovne. Zmenu zdravotnej poisťovne možno vykonávať len raz za rok.  

4. Rodičovský príspevok

Nezabudnite tiež informovať svojho zamestnávateľa , v mzdovej učtárni budú chcieť vidieť rodný list bábätka. Pokiaľ ste neboli zamestnaná - boli ste osoba samostatne zárobkovo činná a neplatili ste si nemocenské poistenie, alebo ste študentka s neukončeným vzdelaním či ste boli pred pôrodom vedená na Úrade práce, musíte si na príslušnom Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny požiadať o rodičovský príspevok , na ktorý máte nárok odo dňa narodenia vášho bábätka. Pri narodení dvojčiat sa suma zvyšuje o 25% a pri trojčatách o 50%. 

5. Otec v rodnom liste

Ak nie ste s partnerom manželia , do pôrodnice si okrem občianskeho preukazu vezmite aj svoj rodný list a vyhlásenie o určení otcovstva a mene dieťaťa, ktoré s otcom dieťaťa vybavte na matrike v mieste trvalého bydliska. Je to dôležité, ak toto vyhlásenie nebudete mať, nebude otec uvedený v rodnom liste dieťaťa a priezvisko bude mať dieťa automaticky po matke.  

6. Gynekologická prehliadka po šestonedelí

Gynekologická prehliadka po šestonedelí je dôležitá, pretože pri nej lekár skontroluje stav vašich prípadných pôrodných poranení a podobne . Zároveň sa s vami dohodne na možnostiach vhodnej antikoncepcie - pamätajte si, dojčenie nie je antikoncepcia! Ak však máte nejaký problém skôr, ako skončí šestonedelie, svojho gynekológa samozrejme navštívte ihneď.

Mohlo by vás zaujímať: Sex po pôrode: kedy s ním začať?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x