Cvičenie po pôrode: je dobré začať čo najskôr!

  • Chcete s dostať čo najskôr po pôrode do formy? 
  • Začnite rozumne cvičiť. 
  • Zistite si, aké cvičenia po pôrode sú vhodné a prečo nie je dobré držať diéty.

Kedy začať s pohybom? Už pár dní po narodení bábätka môžete robiť nenáročné cvičenia. Ak ste ale mala cisársky rez, s cvičením počkajte asi 4 týždne, skôr ako začnete. Zo začiatku buďte pri cvičení opatrná a nepreháňajte to – stačí pokojne niekoľko krátkych cvičení počas dňa.

Kegelovy cviky: posilňujte svaly panvového dna

Zo všetkého najdôležitejšie sú tzv. Kegelove cviky, ktorými posilňujete panvové dno. Sú to cviky, ktorými sa tiež predchádza nechcenému úniku moču. S Kegelovými cvikmi môžete začať už niekoľko dní po pôrode, samozrejme ale počúvajte svoje telo.

Ako na to? Kegelove cviky môžete vykonávať kdekoľvek a kedykoľvek – pri sedení na stoličke, alebo aj na toalete. Pri výdychu zatiahnite brušné svaly a držte ich niekoľko sekúnd (3 až 5) stiahnuté a potom ich uvoľnite. Dbajte na pokojné pravidelné dýchanie, do pohybu nezapájajte zadok. Opakujte desaťkrát za sebou, pokojne aj niekoľkokrát za deň.

Celkový pohyb dávkujte postupne

Čo sa týka behania a cvičenia s poskokmi, z pohľadu panvových svalov nie sú v začiatkoch veľmi vhodné. Postupne ale zapájajte v posilňovaní zadok, stehná a hornú polovicu tela.

Cvičiť áno, ale nepreháňať to s intenzitou! Ak budete totižto cvičiť intenzívne, začne sa zvyšovať hladina kyseliny mliečnej v krvi, ktorá potom prechádza do materského mlieka a mení sa jeho chuť. Dosť často sa potom stáva, že dieťatko začne odmietať prsia a veľmi skoro mamičky s dojčením prestanú. Cvičiť môžete, ale s ohľadom na svoje telo. Počúvajte ho, a keď máte pocit, že už nemôžete, odpočiňte si.

Tip

Vyskúšajte týchto 10 tipov na domáce cviky, ktoré vám pomôžu spevniť postavu po pôrode. 

Dojčíte? Zabudnite na diétu

Pribrali ste viac, ako ste chceli? Rozhodne sa nesnažte držať drastickú diétu, najmä ak dojčíte. Jedzte zdravo, pestro a rozmanito – počas dojčenia je jedálniček dôležitý. Chudnite rozumne, s väčšou redukciou je vhodné začať až potom, čo prestane dojčiť.

Znížením hmotnosti v nevhodnú dobu by ste mohli znížiť laktáciu, teda tvorbu mlieka. Rýchle chudnutie sa neodporúča, pretože počas dojčenia dochádza ku spomaleniu metabolizmu, a to kvôli uchovaniu dobrého výživového stavu mamičky. Prísna diéta okrem toho môže zvýšene odbúravať tukové bunky a do materského mlieka sa vylúči viac cudzorodých látok.

Mohlo by vás zaujímať: Jedálniček pre dojčiace matky.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x