Dojčenie, výživa dojčat a vplyv na imunitu detí

  • Obdobie po narodení bábätka označujeme právom ako dojčenský vek. 
  • V tejto etape nášho života je za normálnych okolností zdrojom potravy dojčenie, a teda materské mlieko.

Teraz si už ani nedokážeme predstaviť, že ešte pred niekoľkými desiatkami rokov muselo dieťa, ktoré vlastná matka nemohla dojčiť, prijať aspoň na prechodné obdobie dojčiaca žena a poskytovať mu materské mlieko. Bez tejto pomoci dojča v tej dobe zomrelo. Teraz už našťastie máme vedecky konštruovanú umelú dojčenskú výživu, ktorá do značnej miery materské mlieko nahradí. Nikdy však v plnej miere. Obrazne možno povedať, že matka tvorí mlieko pre svoje dieťa presne podľa jeho potrieb. Tie sa v priebehu dojčenského obdobia menia.

Prečo je dojčenie dôležité pre budovanie imunity?

Na začiatku je vytvárané tzv. kolostrum, ktoré môžeme právom považovať za "superpotravinu". Obsahuje všetky živiny potrebné pre rast a vývoj novorodeného bábätka. Okrem toho poskytuje ochranu v podobe protilátok a mnohých ďalších biologicky aktívnych látok, ktoré podporujú imunitu detí a tiež vývoj ich mozgu. S rastom dojčaťa sa zloženie materského mlieka mení, tak ako sa menia aj potreby dieťatka.

V materskom mlieku sú obsiahnuté zložité cukry, ktoré sa volajú prebiotické oligosacharidy, a sú veľmi dôležité pre zdravie detí. Na ich tvorbu spotrebuje mamička približne 10% energie, ktorú vynakladá na tvorbu mlieka. Pritom tieto prebiotiká nie sú pre dojčatá stráviteľné. Zdanlivo je to teda nepochopiteľné plytvanie matkinými zdrojmi energie a živín. Tieto prebiotiká sú však nenahraditeľné a pre zdravý vývoj dojčaťa absolútne nevyhnutné. Slúžia totiž ako rastový aktivátor, ktorý podporuje  rozvoj črevnej mikroflóry, ktorá u dojčaťa v prvých mesiacoch života prekonáva zásadné zmeny.

Akú úlohu má pri budovaní imunity zdravá črevná mikroflóra?

Zdravá črevná mikroflóra, ktorú nachádzame plne rozvinutú iba u dojčených detí, podporuje bariérové funkcie čreva a bráni tak vzniku infekcií. Bez nej nemôže nastať prirodzený vývoj slizničnej imunity a sprostredkovane ovplyvňuje aj celkovú individuálnu imunitnú reaktivitu.

Bez preháňania možno povedať, že do veľkej miery určuje ďalší život, pretože zaisťuje základ pre prirodzené osídľovanie vzorov sliznice čreva, ktoré si udržiavame po zvyšok života.

U detí, ktoré nie sú dojčené, vidíme väčšiu vnímavosť k infekciám. Predovšetkým je u nich vyššie riziko poruchy imunity, ktoré vedie k rôznym ochoreniam, napr. alergiám.

Definitívne osídľovací vzor je vytvorený iba za predpokladu, že dojčenému dieťaťu je v optimálnom období zaradená pevná strava. Odďaľovanie jej zaradenia, ktoré bolo odporúčané ešte v nedávnej minulosti, je podľa súčasného konceptu škodlivé.

Čo ak dojčenie nie je možné?

Pokiaľ je potrebné materské mlieko nahradiť, a dôvodom by mal byť iba závažný lekársky problém, je možné výživu dojčaťa zabezpečiť náhradnými mliekami.

Všetky dojčenské mlieka, ktoré sú u nás na trhu, prechádzajú dôkladnými kontrolami. Môžu sa od seba líšiť v niektorých špecifických zložkách.

Vzhľadom na dôležitosť budovania črevnej mikrobioty, budovanie slizničnej a celkovej imunity dieťaťa, je vhodné preferovať dojčenské mlieka, ktoré obsahujú mimo iné živiny, napr. nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny, tiež prebiotické oligosacharidy.

TIP: Pozrite sa na 11 tipov pre posilnenie imunity detí!

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x