Hračky a aktivity pre batoľa

  • Hry s dieťaťom sú dôležité pre posilnenie väzby medzi vami. 
  • Hrou sa dieťa učí motorickým aj sociálnym zručnostiam, vychutnáva si vašu radosť a vníma aj vašu bezpečnú náruč a istotu. 
  • Doprajte mu teda hranie, ako najviac je to možné.

Vhodné hračky

Batoľatá začínajú milovať hry využívajúce ich predstavivosť a hranie určitých úloh, čo im umožní nácvik spoločenských aktivít a dovolí im usmerniť pocity sklamania a hnevu. Pomaly teda prichádzajú na scénu rôzne kostýmy, domáce a záhradné pomôcky, ako je metlička, hrabličky, fúrik, riad atď., napodobeniny domácich spotrebičov, bábiky a kočiariky, autá, vlaky atď.

Môže vás však prekvapiť, že sa deti s mnohými kúpenými hračkami vôbec nehrajú a, naopak, obľúbia si tie najjednoduchšie hračky alebo len rôzne predmety z domácnosti, ktorým vo fantázii prisúdia veľa spôsobov použitia. Papier a rôzne pastelky na kreslenie zaujmú dieťa zhruba od roka a pol a budú ho už sprevádzať celý život.

Rôzne kuchynské pomôcky sú krásnym zdrojom rámusu, dá sa v nich preniesť mnoho vecí a využiť ich ako skrýše. Hračky, pri ktorých si dieťa musí niečo predstaviť a samo si ich zložiť, ako sú puzzle, kocky, stavebnice, sú zvyčajne obľúbenejšie ako hotové „výrobky“ s reálnymi detailmi. 

Čo robiť s dieťaťom doma aj vonku?

Aj doma môžete robiť s dieťaťom mnoho vecí. Stačí ho napríklad vpustiť do skrinky s hrncami a panvicami a plastovými potrebami. V kúpeľni môže prelievať vodu z pohárika, púšťať lodičky alebo sa hrať s bublifukom. Vytiahnite zo šuplíka bezpečné voskovky, kriedy alebo prstové farby a veľký papier a nechajte dieťa vyskúšať prvé čarbanie.

Vyskúšať môžete už aj plastelínu a vymodelovať oteckovi napr. slimáka. Môžete sa spolu hrať s loptami, tancovať, spievať, obliekať dieťa do vlastných starých šiat a topánok. Ak vám neprekáža neporiadok, pustite sa s dieťaťom do pečenia jednoduchých sušienok a nechajte ho vykrajovať a posýpať.

Zapojiť ho môžete aj do ľahkých domácich prác – dávanie bielizne do práčky, jazda s vysávačom, utretie stola. Jednou z najdôležitejších spoločných činností je čítanie – dieťa sa učí zvuky a význam slov, ale aj intonáciu a rytmus reči. Batoľatá približne od roka a pol už zaujme aj samotný príbeh a môžu si pri ňom rozvíjať svoju predstavivosť. 

Kam inam ísť vonku ako na detské ihrisko?

Určite stojí za to ísť len tak do parku, do lesa, do ZOO. Môžete využiť dni otvorených dverí napr. na požiarnej stanici, navštíviť detské divadelné alebo hudobné predstavenie, zájsť do miestnej knižnice alebo do múzea pre deti. Mestské deti ocenia zvieratká na farme, naopak, vidiecke zaujme napr. veľká železničná stanica.

Chlapcom stačí k spokojnosti, ak objavíte stavenisko s bagrami a žeriavmi, dievčatá napr. poteší stavanie domčekov v lese. Využite strávený čas na ukázanie rôznych vecí, rozprávajte sa s dieťaťom o všetkom, čo cestou vidíte. Uvidíte, že každý deň sa dá stráviť inak.

Mohlo by vás zaujímať: Mapa psychomotorického vývoja 1.-3. rok

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x