Kedy ísť s novorodencom na prechádzku?

  • Odkedy sú prechádzky pre novorodenca vhodné a ako sa na ne čo najlepšie pripraviť? 
  • Kedy je najvhodnejšia doba ísť von? 
  • Čo si máte vziať na prechádzku so sebou?
855021600

Chodiť s dieťaťom na čerstvý vzduch je dobré, ale malo by to byť predovšetkým do prírody alebo do parkov, nie na frekventované miesta, kde sa pohybuje veľa ľudí a áut. Dieťa sa pri pobyte vonku viac okysličí, čo má pozitívny vplyv na jeho chuť do jedla a aj na spánok. Navyše sa pobytom vonku otužuje, zoznamuje sa s novými podnetmi a rozširuje si tak svoje poznanie.

Kedy ísť s novorodencom von a na čo si treba dávať pozor? 

Medzi prvým a druhým týždňom veku už môžete pokojne na čerstvý vzduch, ale len na kratšiu dobu a na miesta, kde sa nepohybuje veľké množstvo ľudí. Samozrejme je dôležité vnímať vonku počasie - tak malé dieťa by nemalo byť na veľkom mraze a ani príliš veľké teplo nie je žiaduce, keďže môže dôjsť k prehriatiu.

Najvhodnejšia doba na vychádzku:

  • v lete počas dopoludnia alebo popoludní, keď je príjemne teplo, vyhnite sa času okolo poludnia,

  • v zime bežte von medzi 11. a 14. hodinou, kedy je najteplejšie.

Dajte si pozor na:

  • ak je veľký vietor, radšej nikam nechoďte (veľký vietor dvíha mraky prachu, peľu a nečistôt, ktoré by mohli bábätku vadiť),

  • v zimných obdobiach pri teplote menej ako 5 stupňov pod nulou s novorodencom von nechoďte,

  • v zime takisto nezabudnite na namazanie tváričky vášho novorodenca mastnejším krémom, v lete zase tváričku, ruky a všetko vystavené slnku natrite krémom s vysokým ochranným faktorom,

  • v horúcich dňoch by sa nemalo dieťa v kočíku prehrievať, a ak máte striešku hore, je vo vnútri ako v peci. Prečítajte si aj článok Ako predcházať spáleniu detskej pokožky od slniečka.

tip

Máte doma balkón, záhradku alebo terasu? Nechajte bábätko pokojne odpočívať v kočíku, ale nikdy nie na priamom slnku, to by mu mohlo ublížiť. Ideálny je tieň alebo polotieň a miesto, kde je dieťa chránené pred vetrom a dažďom.

Čo si vziať na prechádzku so sebou?

Aj keď pôjdete len na krátku prechádzku, radšej sa dobre vybavte, aby vám v prípade nutnosti nič nechýbalo. Do kočíka si teda vezmite:

  • náhradné plienky,

  • prebaľovaciu podložku (papierová stačí, po použití ju potom vyhodíte),

  • čistiace obrúsky a papierové vreckovky,

  • pre istotu aj náhradné oblečenie (body a dupačky),

  • dojčenskú fľašu (ak nedojčíte), dojčenskú vodu a prípadne hotové pripravené mlieko v termoobale (ale len pokiaľ viete, že dieťa mlieko skonzumuje do 2 hodín od prípravy, na dlhšie cesty si odporúčame vziať prevarenú dojčenskú vodu v termoske a dojčenské mlieko v dávkovači, ktoré v prípade potreby zmiešate v dojčenskej fľaši).

Ako novorodenca na prechádzku obliecť?

Všeobecne sa odporúča vrstvenie oblečenia a dať dieťaťu o jednu vrstvu viac, ako máte na sebe vy. Nezabudnite však na pokrývku hlavy, keďže novorodenec ešte nemá dobre vyvinutú termoreguláciu a môže ľahko prechladnúť, či dostať úpal.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Čo robiť vonku s malým dieťaťom v lete aj v zime

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x