Liečba a odstraňovanie bradavíc - aké sú možnosti?

  • Bradavice u detí sú pomerne častým javom. 
  • Existuje mnoho typov bradavíc a takisto spôsobov ich liečby alebo celkového odstránenia. 
  • Preto netreba panikáriť.

Bradavice predstavujú častú vírusovú infekciu kože, ktorá je spôsobená ľudským papilomavírusom. Postihuje asi 10 % celkovej populácie, častejšie deti.

Vírusy sa prenášajú priamym kontaktom alebo z kontaminovaných predmetov, na ktorých prežívajú v teplom a vlhkom prostredí (šaty, bazény, sprchy). Do kože vstupujú obvykle drobnými poraneniami a trhlinkami. Inkubačná doba od nakazenia vírusom do vytvorenia bradavice je 1 - 6 mesiacov, niekedy i dlhšie.

Nie je bradavica, ako bradavica...

Bežné (všeobecné) bradavice

Môžeme vidieť najmä na chrbtoch rúk, prstov a okolo nechtov, ale môžu sa objaviť kdekoľvek, vzácne i na sliznici pier či nosa. Vyzerajú ako hrboľaté nádory farby kože s drsným povrchom. Okolo nechtov a pod nechtami bývajú často podráždené, infikované a horšie reagujú na liečbu.

Ploché bradavice

Bývajú hlavne na tvári, krku, rukách a nohách. Sú to väčšinou mnohopočetné hladké, ploché pupienky farby kože až svetloružové či hnedé, veľkosti 2 - 5 mm.

Bradavice na plochách nôh 

Sú často bolestivé a náročné na liečbu. Vyskytujú sa hlavne v miestach maximálnej záťaže chodidla a tlakom pri chôdzi zarastajú hlboko do kože. Rodičia ich niekedy zamieňajú za kurie oká alebo mozole.

    Ako sa bradavice liečia?

    Podľa niektorých štúdii až 2/3 bradavíc spontánne miznú v priebehu 2 rokov. Viac-menej pretrvávajúce, mnohopočetné alebo bolestivé bradavice vyžadujú často zdĺhavú liečbu, ktorá spočíva v celkovom zničení bradavice. Vzhľadom k tomu, že papilomavírus môže v koži pretrvávať, niekedy dochádza k recidívam – k návratu ochorenia.

    Liečba kyselinou salicylovou a mliečnou

    Na začiatku ochorenia je možné využiť bezbolestnú aplikáciu prostriedkov s kyselinou salicylovou alebo kyselinou mliečnou, ktoré postupne odlučujú vrstvy zrohovatelej kože na bradavici. Nutná je pravidelná aplikácia 1x denne, najlepšie večer po kúpeli v teplej vode, kedy bradavica zmäkne a lokálne prípravky do nej prenikajú lepšie. Pokiaľ nie je zaznamenaný žiadny efekt v priebehu 6 týždňov, netreba očakávať ďalšie zlepšenie a je vhodné zvážiť iný druh terapie.

    Mrazenie tekutým dusíkom

    Mrazenie tekutým dusíkom (kryalizácia) vedie k vzniku pľuzgierov, ktorých obsah (niekedy s prímesou krvi) odlúči bradavicu od spodiny. Do druhého dňa po zákroku sa neodporúča kontakt s vodou. Pľuzgier sa zahojí v priebehu 7 - 10 dní. U bradavíc okolo nechtov a na plochách nôh je potrebné aplikáciu dusíka niekoľkokrát opakovať v intervaloch 3 - 4 týždňov, pokiaľ bradavice úplne nezmiznú.

    Voľne predajné prostriedky

    Podobne ako ošetrenie tekutým dusíkom pôsobí aj voľne predajný prostriedok Bradavičník, aj keď efekt je podľa skúseností pacientov výrazne menší. Na najnovšie voľne predajné prostriedky na liečbu bradavíc sa opýtajte svojho lekárnika.

    Liečba laserom

    Laserové centrá ponúkajú ošetrenie bradavíc pulzným farbivovým laserom alebo CO2 laserom. Pri lokalizácii na rukách sú obvykle potrebné 3 - 4 ošetrenia, na plochách nôh je nutné previesť zákrok viackrát. Je potrebné počítať s tým, že 1 ošetrenie stojí v súčasnej dobe pacienta okolo 50 €.

    Chirurgická liečba

    Chirurgické odstránenie v lokálnej anestézii vyžadujú niektoré bradavice na plochách nôh. Hojenie rany je však práve v tejto lokalite náročné a zdĺhavé a recidívy sú pomerne časté.

    Ľudové liečiteľstvo

    V ľudovom liečiteľstve je obľúbený lokálne aplikovaný cesnak či cibuľa v octe, šťava z vňate lastovičníka alebo olej z austrálskeho čajovníka (tea tree).

    Homeopatia

    Využíva výťažky thuje.

    pamätajte

    Pri domácej liečbe je vhodné diagnózu potvrdiť u lekára, je však nutné pamätať na to, že do vyliečenia nesmie ísť dieťa do bazéna.

    Podpora liečby

    Pretože bradavice často vznikajú ako odpoveď na zníženú imunitu, odporúčajú sa ako doplnok vyššie uvedenej liečby multivitamínové a multiminerálové prípravky alebo echinacea na podporu obranyschopnosti organizmu.

    Moluska nie je bradavica

    U batoliat a predškolákov, ktorí chodia do bazénu, sa veľmi často stretávame s drobnými, mnohopočetnými bradavičkami s hladkým povrchom a „jamkou“ v strede. Ide o tzv. molusku, spôsobenú iným typom vírusu (poxvírus). Aj keď u molusiek existuje možnosť spontánneho vyhojenia, skôr dochádza k množeniu a šíreniu po koži, a preto je ich nutné opakovane chirurgicky odstraňovať ostrou lyžičkou.
    Samotný zákrok býva bolestivý a je nutné ho vo väčšine prípadov opakovať, preto odporúčame pred výkonom miestnu aplikáciu znecitlivujúceho krému (Emla), ktorý oblasť dokonale znecitliví.

    Mohlo by vás zaujímať: Najčastejšie detské choroby

    Související články

    Zjistěte více o mateřství

    mom and baby

    Spojte sa s našou poradňou odborníkov

    Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

    Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

    Dôležité upozornenie

    Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

    x