Najčastejšie mýty a pravda o ovulácii

  • Ovulácia je krátky okamih uvoľnenia zrelého vajíčka z vaječníka. 
  • Vajíčko potom putuje vajcovodom, kde sa môže stretnúť so spermiu a dochádza tak k otehotneniu.

Ako dlho trvá ovulácia?

Okamihom ovulácie začína vajíčko starnúť a postupne sa znižuje schopnosť jeho oplodnenia, ktorá je obmedzená 24 hodinami od jeho uvoľnenia. Plodné dni však trvajú dlhšie, cca 5 dní - 3 dni pred ovuláciou a 1 deň po ovulácii, čo je dané životaschopnosťou spermií a produkciou špecifického hlienu sliznicou maternicového čapíka, ktorý umožňuje prežitie spermií až 5 dní.

Príznaky ovulácie

Ovuláciu mnohé ženy rozoznajú podľa typických príznakov: ovulačné bolesti (mierna, ale aj náhle vzniknutá ostrá bolesť v podbrušku, ktorá náhle príde aj odznie počas hodín i niekoľkých dní) nadprodukcie hlienu zo sliznice krčka maternice, slabé krvácanie 1 - 4 dni, nevoľnosť, napätie v prsiach. Ak sa pravidelne cyklicky opakujúce príznaky nevyskytujú, existujú metódy určenia ovulácie: ovulačné testy z moču a meranie bazálnych teplôt.

Ovulačné testy

Ovulačné testy všeobecne fungujú na princípe preukázania luteinizačného hormónu (LH) v moči. Hladina LH v moči stúpa 24 - 36 hodín pred ovuláciou. Test sa musí vykonať opakovane 3 - 5 dní pred očakávanou ovuláciou. Test by sa mal vykonávať medzi 10 h až 20 h (ráno sú hladiny LH nízke). Moč by mal byť koncentrovaný, preto pár hodín pred testom je nutné mierne obmedziť príjem tekutín, a mal by byť 5 minút odstáty.

Meranie bazálnej teploty

Metóda merania bazálnej teploty je založená na pravidelnom každodennom meraní telesnej teploty bezprostredne ráno digitálnym teplomerom v ústach (ev. v pošve) a pravidelným zaznamenávaním údajov merania do grafického záznamu. Ovulácia prebieha v čase nízkych teplôt +- 36,5°C cca 1 - 2dny pred zvýšením teplôt o 0,2 - 0,5°C. K najpresnejšiemu určeniuovulácie slúži metóda vyšetrenia vaječníkov ultrazvukom (folikulometria) spolu so sledovaním hladín hormónov v krvi.

3 mýty o ovulácii

1. V polovici cyklu

Všeobecným mýtom je, že k ovulácii dochádza v polovici cyklu, teda 14. deň cyklu - cyklus sa počíta od 1. dňa menštruačného krvácania. U zdravej ženy nemusí byť cyklus 28 dňový, ale v rozmedzí 23 - 35 dní. Ovulácia potom môže nastať medzi 9. dňom cyklu až 21. dňom cyklu.

2. Dlhý cyklus = žiadna ovulácia

Ďalším mýtom je fakt, že ženy s príliš dlhým cyklom nad 35 dní alebo nepravidelným cyklom, nemajú ovuláciu, a teda nemôžu otehotnieť. Aj ženy, ktoré menštruujú 2x do roka, môžu mať ovuláciu a otehotnieť.

3. Ovulácia iba jedenkrát za cyklus

Ovulácia môže prebehnúť len jedenkrát za cyklus -Toto je ďalší omyl. Dvojitá ovulácie je síce zriedkavá, ale môže byť. Ak sa vyskytne druhá ovulácie, tak maximálne do 48 hodín od tej predchádzajúcej. Na grafe teplotné krivky sa neprejaví, pretože k zvýšeniu teploty pod vplyvom vyplaveného progesterónu už došlo.

Mohlo by vás zaujať: Príznaky tehotenstva.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x