Následné mlieka Nutrilon: Podporte v zime imunitu vašich najmenších

S príchodom zimy je najvyšší čas posilniť imunitu dojčiat. Imunitný systém bábätiek sa začína formovať už v mamičkinom brušku a vyvíja sa až do 3 rokov ich života. Mlieko od mamičky je pre imunitný systém to najlepšie. Ak nie je dojčenie možné, je potrebné vybrať také dojčenské mlieko, ktoré materské mlieko najlepšie nahradí. Zloženie dojčenského mlieka zohráva dôležitú úlohu pri podpore imunity bábätiek. Nutrilon 2 obsahuje dôležité látky prirodzene sa vyskytujúce v materskom mlieku, zmes oligosacharidov GOS/FOS** a takisto živiny na podporu imunitného systému*.

IMUNITA

Imunitný systém je základom fungovania celého organizmu. Jeho schopnosť chrániť nás je daná spôsobom, akým ukladá informácie o každom mikróbe alebo toxíne, ktorý prenikne do organizmu.

Imunita alebo obranyschopnosť bábätka sa začína formovať už v brušku mamičky. Kľúčovým momentom pre vývoj imunitného systému je pôrod, keď bábätko už nie je viac chránené imunitným systémom mamičky a musí sa s vonkajšími podnetmi vysporiadať samo. V tele bábätka sa začínajú vytvárať vlastné protilátky a ďalšie zložky obrany organizmu.Tabulka imunity

ŠTÁDIÁ VÝVOJA IMUNITY BÁBÄTIEK

0-6 mesiacov

Prvý polrok po pôrode si bábätko vďaka podnetom vonkajšieho prostredia začína vytvárať vlastné protilátky. Je stále čiastočne chránené protilátkami z materského mlieka, ale buduje si už vlastnú imunitu.

6-12 mesiacov

Bábätko trénuje ešte stále nezrelú imunitu, ktorá sa učí fungovať samostatne reagovaním na rôzne podnety.

12-24 mesiacov

V druhom roku života sa imunitný systém bábätiek naďalej trénuje tým, ako bábätko objavuje svet a je stále viac vystavované novým vonkajším vplyvom.

24+ mesiacov

Vytrvalé trénovanie imunity pri zvyšujúcom sa vystavovaní vonkajším vplyvom s nástupom do detského kolektívu.

VÝŽIVOU K SPRÁVNEJ IMUNITE DOJČIAT

Výživa bábätiek v prvých 1000 dňoch zohráva kľúčovú úlohu pre ich zdravie v dospelosti. Bábätko rýchlo rastie a vyvíja sa. Napríklad mozog našich najmenších rastie v priebehu prvých 1000 dní v priemere o 1 gram za deň. Prvou výživou, ktorá najlepšie štartuje vývoj imunitného systému bábätiek, je materské mlieko.

Mlieko od mamičky predstavuje ideálny zdroj výživy dieťaťa v prvých šiestich mesiacoch života. Ak nie je dojčenie možné, je potrebné vybrať také dojčenské mlieko, ktoré materské mlieko najlepšie nahradí. V ďalšom vývoji organizmu a imunitného systému bábätiek je následne možné začať zaraďovať aj ďalšie nemliečne príkrmy do stravy dieťaťa − od ukončeného 6. mesiaca veku, po konzultácii s pediatrom.

Je vedecky dokázané, že 70 % buniek imunitného systému sa nachádza v črevách. Strava bábätiek musí obsahovať dostatok vitamínov a minerálnych látok, bielkovín, esenciálnych mastných kyselín a sacharidov.

NÁSLEDNÉ MLIEKA NUTRILON PRE PODPORU IMUNITY*

K podpore imunitného systému prispievajú následné mlieka Nutrilon (označované ako Nutrilon 2). Následné mlieka Nutrilon, tak ako všetky následné mlieka, obsahujú vitamíny C, D, ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému a vitamín D potrebný na normálny rast a vývoj kostí u detí. Navyše ako jediný medzi následnými mliekami obsahuje Nutrilon 2 našu unikátnu zmes oligosacharidov GOS/FOS a 3’GL (3’ galaktozyllaktóza) oligosacharid materského mlieka. 3’GL prináša náš unikátny proces výroby. V našich vývojových centrách po celom svete máme tím 500 vedcov, ktorí sa venujú výskumu materského mlieka. Vďaka tomu sú k materskému mlieku ešte bližšie.

Následné mlieka Nutrilon obsahujú iba starostlivo vybrané ingrediencie, sú prispôsobené výživovým potrebám pre konkrétny vek detí. Nutrilon 2 je vhodný pre deti od 6 − 12 mesiacov. V batoľacom veku prejdite na Nutrilon 3 (pre deti od 12 − 24 mesiacov).

ĎALŠIE TIPY PRE PODPORU IMUNITY DOJČIAT

Dostatok pohybu na čerstvom vzduchu

Kontakt s vonkajším svetom zvyšuje detskú odolnosť. Ideálne je stráviť vonku s dieťaťom 2 − 3 hodiny denne. V zime je dobré skrátiť dobu a rozložiť čas na viacero prechádzok. Nezabúdajte na vhodné oblečenie. 

Pohyb

Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje počet prirodzených protilátok a posilňuje obranyschopnosť detí. 

Primeraná hygiena 

Posilniť obranyschopnosť pomôžu aj dobré hygienické návyky. Ale pozor, nepreháňajte to s prílišnou sterilitou, dieťa tak môže byť viac náchylné na choroby. Počas prebiehajúcej pandémie koronavírusu je ale nevyhnutné venovať zvýšenú pozornosť hygiene bábätiek i dospelých. 

Otužovanie

Dostatok pohybu na čerstvom vzduchu je dôležitý, pretože kontakt s vonkajším svetom zvyšuje detskú odolnosť. Ideálne je stráviť vonku s dieťaťom 2 − 3 hodiny denne. V zime je dobré skrátiť dobu a rozložiť čas na viacero prechádzok. Nezabúdajte na vhodné oblečenie.

Posilňujte imunitu svojich detí všetkými možnými prostriedkami. Vhodné sú časté prechádzky vonku. Chlad nie je príčinou nachladnutia a chrípky, ale ochorieť môžete ľahšie, pretože imunitný systém organizmu trpiaceho podchladením má menšiu schopnosť obrany proti mikróbom. V zimných obdobiach spôsobuje chlad vysušenie nosnej sliznice, čo vedie k zníženej schopnosti tela filtrovať patogény zo vzduchu. Vystavením chladu v miernejších obdobiach a vhodným oblečením pomôžete bábätku účinne bojovať s mikróbmi.


Pre úplný prehľad sme pripravili brožúru o správnej výžive na podporu imunity a zdravého vývoja vášho dieťaťa, ktorú si môžete stiahnuť tu.

*Následné dojčenské mlieka Nutrilon, tak ako všetky následné mlieka obsahujú vitamíny C a D, ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému. Dojčenie je najprirodzenejším spôsobom výživy dojčiat. Dojčenská výživa by mala byť používaná na odporúčanie pediatra. Spôsob použitia a ďalšie informácie sú uvedené na obaloch.

**Obsahuje zmes oligosacharidov GOS/FOS a tiež 3´GL (3´− galaktozyllaktóza) − oligosacharid prirodzene sa vyskytujúci v materskom mlieku. Zdrojom 3´GL je náš unikátny proces. Obsahuje tiež omega 3 (DHA) a 6 (AA) mastné kyseliny prirodzene sa vyskytujúce v materskom mlieku. DHA = kyselina dokozahexaénová, AA = kyselina arachidónová. Podľa požiadaviek legislatívy všetky následné mlieka obsahujú DHA.

 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x