Obezita u detí: aká je najlepšia prevencia?

  • Ako predchádzať kilám navyše u vášho bábätka? 
  • Poradíme vám jednoduché tipy, ktoré pri dodržiavaní môžu zmeniť vašu rodinu na zdravšiu a aktívnejšiu.
Beautiful little girl holding a big heart shaped lollipop, walking in the park, summer day.

1. Dojčenie ako najlepšia prevencia obezity

Najprirodzenejšou výživou pre dieťa v ranom veku je materské mlieko. Ďalšia z mnohých výhod dojčenia je, že dieťa si samo volí množstvo mlieka, ktoré chce vypiť. Ak si nemôže dieťa samo regulovať príjem potravy a dostáva nadmerné dávky mlieka alebo stravu príliš koncentrovanú, alebo sa mu predčasne podávajú prípravky dojčenskej výživy a podobne, môže sa u neho začať vyvíjať obezita. Matky často napríklad pri príprave pokrmu presahujú mierku v odmerke v snahe dieťaťu prilepšiť. Aj keď dávku zvýšia len nepatrne, pri trojitom opakovaní denne majú o obezitu svojho dieťaťa postarané.  

2. Kedy začínať s prevenciou detskej obezity?

Čím skôr sa obezita podchytí, tým je väčšia nádej, že sa nezachová až do dospelosti. V ranom veku sa vytvárajú tukové bunky, ktorých počet sa väčšinou už nikdy nezníži. Ďalším dôvodom je, že je nutné predchádzať vytváraniu zlých stravovacích a pohybových návykov u dieťaťa. Ak sú už tieto nevhodné návyky vytvorené, potom je ich jednoduchšie zmeniť, keď ešte nie sú fixované mnoho rokov. Správne postupovať je teda nutné už od narodenia a nedúfať, že dieťa z obezity vyrastie.

3. Zavádzanie zeleniny do jedálnička

Zavádzanie zeleniny do jedálnička je kľúčom, ako bojovať proti detskej obezite. Nech vás neodradí, keď ju dieťa na prvýkrát s nadšením neprijme. Ukazuje sa, že nové jedlo je nutné ponúknuť aj viac ako 7x, aby si dieťa na chuť zvyklo. Možno využiť aj psychologických poznatkov, že napríklad u detí do 4 rokov sa preferencie utvárajú podľa farieb. Najradšej majú červenú, žltú, oranžovú, najmenej radi zelenú. S vekom sa preferencie menia, zväčšujú sa rozdiely v obľube farieb a deti kladú väčší dôraz na tvary a veľkosť. Lásku k zelenine môžeme pestovať v podobe zeleninových tanierov v tvare panáčika, zvieratiek, srdiečok, formičkami na vianočné pečivo môžeme vykrajovať uhorku a pod. Namiesto toho, aby sme sa dieťaťa pýtali "chceš zeleninu" opýtame sa "chceš papriku alebo paradajku?"

Dieťa môžeme už zhruba od troch rokov zapojiť do prípravy jedla. Ak nechce piť mlieko, môže si samo namixovať koktail v detskom mixériku či šejkri, ak chceme podporiť konzumáciu ovocia, môže si samo umyť ovocie a z nakrájaných časti si urobiť na tanieri tvár panáčika, môže vyrábať ovocné špízy a pod.

4. Rodina je modelom pre stravovacie návyky

Dieťa môže odmietať zeleninové jedlo rovnakými slovami, akými vás častuje manžel pri podávaní nie príliš obľúbeného pokrmu. Preto si aj vy, ako rodičia, dávajte pozor na svoje stravovacie návyky a vyjadrovanie pri servírovaní zeleniny a zdravších pokrmov. 

5. Rodina je modelom pre pohyb

Čo môžete vykonávať? Cez víkend sa vydajte na túru, postupne zvyšujte počet kilometrov, ktoré zdoláte. Oprášte bežky či korčule, zaspomínajte na mladosť a choďte do toho. Milovníci vody si môžu ísť zaplávať alebo skúsiť aqua aerobic. Uvidíte, že heslo od diskomfortu ku komfortu stále platí a že po takom aktívnom popoludní si posedenie či poležanie pri televízii vychutnáte oveľa lepšie, než keby ste tam ležali celý deň. Pokúste sa ešte aspoň 2x do týždňa hýbať tak, aby pohyb trval aspoň pol hodiny a spotili ste sa.

6. Kedy je už dieťa obézne?

Obézni rodičia často nevidia alebo nechcú vidieť, že ich dieťa je obézne. Orientačne spoznáte obezitu dieťaťa tak, že by dieťa nemalo vážiť viac ako hodnota, ktorú získate, keď odčítate od výšky dieťaťa v cm číslo 100 (Brocov index). Teda keď dieťa meria 140 cm, nemalo by vážiť viac ako 40 kg. Ak si rodič zmeria obvod pása, a ak centimeter ukazuje viac ako 80 cm u žien, tak zbystrí, a ak viac ako 88 cm, tak sa určite pustí do chudnutia s dieťaťom. Ak sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov aj oteckovia, tak sa to týka tých, ktorých obvod pása je 94, resp. 102 cm.

Mohlo by vás zaujímať: Rodinné chudnutie, ako začať?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x