Očkovanie proti ovčím kiahňam

Aké sú možnosti očkovania detí proti ovčím kiahňam? Aké sú dostupné vakcíny? Kedy môže očkovanie dieťa skôr ohroziť ako mu pomôcť?

Cute baby girl receiving vaccine, mother next to her

Všeobecne o ovčích kiahňach

Ochorenie sa najviac vyskytuje u detí do 10 rokov, a to v zime a skoro na jar. Identický vírus spôsobuje u dospelých pásový opar.

Ovčími kiahňami sa človek nakazí dotykom, ale aj vzdušnou cestou. Ide o vysoko nákazlivé ochorenie. Po kontakte s infikovanou osobou ochorie až 90 % populácie bez protilátok (získaných očkovaním alebo prekonaním ochorenia). Najviac infekčné sú prvé dni ochorenia.

Človek je nákazlivý už 1 - 2 dni pred výsypom vyrážky. Po šiestich dňoch od výskytu prvého pľuzgierika je už nakazenie ďalšej osoby nepravdepodobné.

Najviac sú ohrození novorodenci a osoby s oslabenou imunitou

Nebezpečenstvo závažného priebehu ovčích kiahní hrozí najmä u novorodencov alebo osôb s oslabenou imunitou. V týchto prípadoch môže dôjsť aj k postihnutiu rôznych orgánov vrátane centrálnej nervovej sústavy.

Je potrebné upozorniť, že žiadna vakcína nemá 100% účinnosť, takže aj u vakcín proti ovčím kiahňam môže dôjsť k vzplanutiu ochorenia aj napriek tomu, že bol človek očkovaný. Uvádza sa však, že v porovnaní s neočkovanými jedincami má infekcia miernejší priebeh. 

Vakcíny

Vhodnu vakcinu je nutne konzultovat s lekarom


Očkovacia schéma

Priorixom-Tetra sa môžu očkovať deti od 11. mesiaca do 12 rokov, ak to však epidemiologická situácia vyžaduje, je možné očkovať už deti od ukončeného 9. mesiaca. Očkovanie sa robí dvoma dávkami vakcíny. Interval medzi nimi by mal byť minimálne 6 týždňov a maximálne 3 mesiace (čím menšie dieťa, tým väčší interval).

ProQuad je určený pre deti od ukončeného 12. mesiaca. Očkujú sa dve dávky s odstupom minimálne 1 mesiac.

Varilrixom sa očkuje od 18. mesiaca veku dieťaťa. Deťom do 12 rokov postačí zvyčajne jedna dávka vakcíny a od 13 rokov sa očkovanie robí dvoma dávkami, vždy najmenej 4 týždne, ideálne 6 týždňov po prvej dávke.

V akom prípade sa očkovanie odkladá?

  • Očkovanie odložte v prípade práve prebiehajúceho horúčkovitého ochorenia.

  • Očkovanie je ďalej kontraindikované u osôb s primárnymi alebo získanými imunodeficitnými stavmi.

  • U ľudí, ktorí sú silne alergickí na vajcia (platí pre vakcíny Priorix-Tetra a ProQuad, tie môžu obsahovať stopy vaječnej bielkoviny) a na neomycín.

  • Neočkujú sa ani osoby, u ktorých prebehla po predchádzajúcom očkovaní proti mumpsu, osýpkam a rubeole alebo ovčím kiahňam anafylaktická reakcia.

 

Šesť týždňov po vakcinácii proti ovčím kiahňam by nemali byť užívané lieky s kyselinou acetylsalicylovou (napr. Aspirin, Acylpyrin ...). Tieto lieky sa však u detí nemajú vôbec užívať, preto sa toto odporúčanie týka len dospelých osôb.

Keďže sa jedná o vakcíny so živými oslabenými vírusmi, je možné, ale len veľmi vzácne, že sa po očkovaní vírus ovčích kiahní prenesie na ďalšieho človeka. To sa môže stať len v prípade, že u očkovanej osoby dôjde k výsypu pupienkov, ktoré sa podobajú ovčím kiahňam. Je preto žiaduce, aby sa títo ľudia nestýkali s tehotnými ženami a s ľuďmi, ktorí trpia nejakou formou imunodeficitu, kým táto vyrážka úplne nezmizne. 

Očkovanie v tehotenstve a pri dojčení

Všetky vakcíny proti ovčím kiahňam sú kontraindikované v tehotenstve. Rovnako otehotnenie v nasledujúcich troch mesiacoch po očkovaní je nežiaduce a je potrebné tomuto riziku zamedziť. Ak dôjde k otehotneniu, záleží ďalší postup na žene a ošetrujúcom lekárovi. Prerušenie tehotenstva nie je jednoznačne indikované, všeobecne však platí, že divoký vírus ovčích kiahní môže viesť k poškodeniu plodu a súvisieť s ťažkým priebehom tejto choroby u novorodenca. Očkovanie sa nerobí ani u dojčiacich žien, pretože je možné, že vakcinačné vírusy preniknú do materského mlieka.

Aké môžu byť nežiaduce účinky očkovania?

Ako veľmi časté nežiaduce účinky očkovania (častosť výskytu ≥ 10 %) sú popisované bežné reakcie, ako napríklad začervenanie, opuch a bolesť v mieste vpichu, zvýšená teplota či svrbenie. Často je tiež popisovaná alergická žihľavka a ďalej vyrážka podobná ovčím kiahňam v okolí vpichu.

Pre vakcínu Priorix-Tetra a pre ostatné vakcíny proti mumpsu, osýpkam a rubeole platí, že sa horúčka nemusí vyskytovať ihneď po očkovaní, ale až 4 - 12 dní po aplikácii. To je potrebné mať na pamäti predovšetkým u detí, u ktorých sa už kedysi skôr pri horúčke vyskytli febrilné kŕče.

Pre zistenie vakcín, ktoré sa aktuálne používajú sa pozrite na web úradu verejného zdravotníctva slovenskej republiky.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Horúčka u detí - vieme ako na to

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x