Očkovanie proti rotavírusovým infekciám

Rotavírusy spôsobujú až 40 % všetkých prípadov detských hnačkových ochorení spôsobujúcich vysoký stupeň dehydratácie. Aké očkovanie by ste mali zvoliť?

Baby feeding with liquid medicine

Všeobecne o rotavírusoch

  • tzv. rotavírusová gastroenteritída, je jednou z najčastejších príčin hospitalizácie u malých detí,

  • inkubačná doba je 1 - 3 dni.

Medzi prejavy akútnej gastroenteritídy patrí:

  • najskôr vysoká horúčkazvracanie,

  • po 1 - 3 dňoch sa pridá hnačka,

  • dieťa sa trasie, má úporné bolesti bruška, stáva sa malátnym a v tomto štádiu je veľké nebezpečenstvo dehydratácie , ktorá vyžaduje hospitalizáciu. Až 40 % všetkých prípadov detských hnačkových ochoreniach má na svedomí rotavírus.

Kto je ohrozený

  • najohrozenejšou skupinou sú malé deti (od 6 mesiacov do 5 rokov, pričom sa takmer každé dieťa stretne s týmto vírusom) a veľmi starí ľudia. U ľudí, ktorí do tejto vekovej kategórie nespadajú, sa väčšinou ani žiadny príznak rotavírusovej infekcie neobjaví.

  • najhorší priebeh má vždy prvé stretnutie s rotavírusom. Telo je schopné si vytvoriť protilátky a ďalšiu rotavírusovú infekciu už väčšinou znáša lepšie.

Ako sa toto ochorenie prenáša?

Rotavírusy sa prenášajú veľmi ľahko. Nemusí ani dôjsť ku kontaktu s chorým, vírus vydrží niekoľko dní aj na predmetoch (napr. hračkách) a je odolný voči väčšine bežných dezinfekčných prostriedkov. Ak sa dieťa takéhoto predmetu dotkne a následne si oblizne ruku, je veľká šanca, že rotavírusovú infekciu dostane. Táto nákaza sa preto môže veľmi dobre šíriť v dojčenských ústavoch, nemocniciach a jasliach, a všade tam, kde je veľká koncentrácia detí.

Vakcíny

Proti rotavírusom existuje očkovanie, v niektorých európskych krajinách je toto očkovanie súčasťou bežného očkovacieho kalendára.

Očkovacia schéma

Pre Vakcíny platí:

  • užívajú sa u detí od 6 týždňov veku,

  • sú vo forme perorálneho roztoku (takže nejde o injekcie),

  • obsahujú živé oslabené vírusy (podobne ako napr. očkovanie proti ovčím kiahňam).

V akom prípade očkovanie odložiť?

Očkovanie sa musí odložiť, ak prebieha akútne horúčkovité ochorenie alebo akútna hnačka či zvracanie. Veľká pozornosť musí byť rovnako venovaná deťom s oslabenou imunitou a očkovať sa samozrejme nesmie v prípade alergie na niektorú zložku vakcíny.

POZOR!

Očkované deti môžu životaschopný vírus vylučovať v stolici asi týždeň po podaní vakcíny. Najväčšie množstvo vírusu sa vylučuje po prvej dávke. Preto je nutné dodržiavať zvýšenú hygienu pri manipuláciu s exkrementmi dieťaťa, najmä, ak je v rodine niekto s oslabeným imunitným systémom.

Aké môžu byť nežiaduce účinky očkovania?

Medzi nežiaduce účinky po podaní týchto vakcín patrí hnačka, zvracanie, nechutenstvo a podráždenosť. Ak nežiaduce účinky samé neodznejú alebo sa dokonca zhoršia, je nutné navštíviť pediatra.

Vakcíny sú určené výhradne pre deti, takže vplyv na tehotenstvo alebo dojčenie nebol sledovaný.

Pre zistenie vakcín, ktoré sa aktuálne používajú sa pozrite na web úradu verejného zdravotníctva slovenskej republiky.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x