Očkovanie proti žltačke typu A

Aké sú dostupné vakcíny pre očkovanie proti hepatitíde typy A? V akom prípade by sa malo očkovanie odložiť? Ako zistíme, že člen rodiny má žltačku?

Pediatrician giving baby girl vaccination in clinic

Žltačkou typu A sa ročne nakazí na celom svete 1,5 milióna ľudí. Najčastejšie skonzumovaním kontaminovaného jedla alebo pitia. Infikované môže byť ovocie, zelenina, ale aj kocka ľadu, ak bola vyrobená z nakazenej vody. Obzvlášť opatrní by sme mali byť v prípade, že sa chystáme za exotikou, napríklad do južnej oblasti Ázie, Južnej Ameriky, Afriky alebo Indonézie. V týchto oblastiach je hygienická úroveň nižšia a taktiež počet infikovaných ľudí je podstatne vyšší ako u nás. 

Ani doma nie sme úplne v bezpečí

Hepatitídu A si totiž môžeme odniesť napríklad z verejných záchodov. Najmä deti si občas zabudnú po použití toalety umyť ruky a infekcia sa tak môže bez problémov šíriť ďalej.

Príznaky hepatitídy typu A 

Vírusová žltačka typu A sa prejavuje:

  • horúčkami
  • zažltnutím kože, 
  • nechutenstvom, 
  • teplotami, 
  • zvracaním
  • stmavnutím moču a svetlou stolicou. 

Nemusia sa však vyskytnúť všetky príznaky. U niekoho sa hepatitída A prejaví napríklad len únavou alebo sa vôbec žiadne príznaky nedostavia.

Najmä deti ochorenie lepšie zvládajú. To ale neznamená, že vírus nemôžu prenášať na ostatných. U bezpríznakových prenášačov vírusu hepatitídy A je tak nebezpečenstvo prenosu ešte vyššie, pretože chorý ani nevie o tom, že sa nakazil. Chorý človek je pritom infekčný už 1 - 2 týždne pred objavením prvých príznakov choroby.

Liečba 

Ochorenie sa spravidla vylieči, nezanecháva trvalé následky. Liečba však môže byť časovo, psychicky a fyzicky náročná. V niektorých prípadoch môže vyžadovať aj dlhú hospitalizáciu a izoláciu. Inkubačná doba hepatitídy A býva od 15 do 50 dní.

Očkovanie proti žltačke typu A

V Slovenskej republike je registrovaných 5 vakcín proti hepatitíde A:

  • Avaxim 160 (nie je v súčasnosti dostupná),
  • Havrix 720 Junior,
  • Havrix 1440,
  • Twinrix Adult,
  • Twinrix Paediatric.

Vakcíny Twinrix sú súčasne proti hepatitíde typu B (očkovanie proti hepatitíde B je obsiahnuté v povinnej hexavakcíne Infanrix Hexa).

Očkovacia schéma

Vakcíny Havrix Junior a Twinrix Paediatric sú určené pre deti od 1 do 15 rokov, vakcína Avaxim pre deti od 2 rokov.

Vakcínou Havrix sa očkuje jednou dávkou, a to najmenej 2 týždne pred možným stretnutím s vírusom hepatitídy A (cesta do zahraničia ...). Ak je to možné, je lepšie dodržať interval 4 týždňov pred touto expozíciou. Ďalej sa odporúča podať posilňujúcu dávku v čase 6 - 12 mesiacov po prvej dávke.

Vakcína Twinrix má odlišnú schému očkovania. Očkuje sa troma dávkami vakcíny, druhá mesiac po prvej dávke a tretia pol roka po prvej dávke.

Nebolo zatiaľ pevne stanovené, či je u vakcín proti hepatitíde A nutné preočkovanie. Najnovšie štúdie však preukázali, že protilátky proti vírusu hepatitíde A pretrvávajú 21 - 27 rokov, preto posilňujúca dávka po 10 rokoch nie je potrebná.

V akom prípade očkovanie odložiť?

Očkovanie sa musí odložiť v prípade akútneho horúčkovitého ochorenia. Vakcíny proti hepatitíde A obsahujú stopové množstvo neomycínu a ďalšie pomocné látky, preto sa nesmie očkovať, ak má človek na tieto látky alergiu.

Očkovanie v tehotenstve a pri dojčení

Očkovanie proti hepatitíde A sa v tehotenstve neodporúča, pretože nie je dostatok klinických údajov o vplyve očkovania na plod či matku. Predpokladá sa však, že riziko očkovania je zanedbateľné, pretože tieto vakcíny patria medzi tzv. inaktivované (patogény, ktoré sa nachádzajú vo vakcíne, sú „usmrtené“).

Pre očkovanie dojčiacich žien nie sú rovnako dostupné údaje, neboli doposiaľ robené žiadne odpovedajúce štúdie. Očkovanie dojčiacich žien je preto nutné rovnako starostlivo zvážiť a očkovať len v prípade nutnosti.

Aké môžu byť nežiaduce účinky očkovania?

Miestne príznaky:

  • opuch,

  • začervenanie,

  • bolestivosť v mieste vpichu.

Celkové príznaky:

  • únava,

  • bolesť hlavy,

  • nevoľnosť.

Všetky tieto nežiaduce účinky očkovania však sami do niekoľkých dní vymiznú.


Pre zistenie vakcín, ktoré sa aktuálne používajú sa pozrite na web úradu verejného zdravotníctva slovenskej republiky.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x