Čo robiť, keď dieťa pohryzol pes alebo škrabla mačka

  • Medzi choroby, ktoré môžu byť na človeka prenesené pohryznutím alebo poškrabaním, patria predovšetkým besnota a choroba z poškrabania mačkou.
Brussels, Belgium

Choroby prenášané uhryznutím

Poranenia zvieraťom sú vždy potenciálne nebezpečné nielen svojím rozsahom, ale prípadne aj miestom poškodenia. Pri pohryznutie v oblasti hlavy či krku, čo vzhľadom k výške detí nie je výnimočné, sa môže jednať o poranenie smrteľná. Avšak aj pri relatívne banálnych a drobných odreninách, ktoré mohu vzniknúť aj počas hry, môže dôjsť k prenosu infekčných chorôb.

Medzi choroby, ktoré môžu byť prenesené uhryznutím alebo poškriabaním na človeka, patrí predovšetkým besnota a choroba z mačacieho škrabnutia. V ústnej dutine, nielen chorých, ale aj zdravých zvierat, žijú baktérie a vírusy, ktoré môžu vyvolať uvedené ochorenia, ak sa dostanú cez kožu človeka ďalej do jeho tkanív. Hojenie takých rán je často komplikuje zápalom, či už miestnym (začervenanie, edém, sekrécia z rany), či celkovým (zápal lymfatických ciev, uzlín, horúčka, sepsa), ktorý okrem miestnej liečby, vyžaduje často i liečbu antibiotickú.

Besnota

Čo chorobu spôsobuje?

Besnota je spôsobená vírusom.

Ako dochádza k prenosu?

K prenosu môže prísť slinami pri pohryzení, či poškriabaní zvieraťom , ale aj pri jednoduchej manipulácii s uhynutými zvieratami. Závažnosť besnoty spočíva v tom, že sa jedná o infekčné ochorenie, ktoré je v 100 % smrteľné

Výskyt besnoty na slovensku

Od januára 2013 do júna 2013 bolo v Slovenskej republike po období 6 rokov bez výskytu besnoty v blízkosti hraníc s Poľskom potvrdených 7 nových prípadov besnoty. V januári 2015 potvrdený v blízkosti hraníc s Poľskom ďalší prípad besnoty u uhynutej líšky. (Zdroj: Štátna verinárna a potravinová správa Slovenskej republiky)

Besnota je však stále bežná v Ázii, Afrike, Amerike, ale aj v niektorých krajinách Európy, napr. v Macedónsku, Bulharsku a i.

Najväčší zdroj nákazy:

  • netopiere,
  • líšky,
  • psi (najmä túlaví),
  • mačky a iné cicavce.

Ako sa nákaze vyvarovať?

V rámci prevencie je predovšetkým nutné vyvarovať sa akémukoľvek kontaktu s neznámymi zvieratami, nedotýkať sa potulných psov, mačiek a mŕtvych zvierat.

Čo robiť pri poranení?

Pri poranení sa snažíme zviera zaistiť alebo aspoň zistiť majiteľa tak, aby mohlo byť zviera 2x vyšetrené veterinárom (1. a 5. deň).  

V prípade, že príde k poraneniu neznámym alebo podozrivým zvieraťom, je treba ihneď ranu vymyť mydlom a prúdom pitnej vody, previesť dezinfekciu jódovým prípravkom, eventuálne 70 % etanolom. Potom vyhľadať lekára, ktorý rozhodne o ďalšom postupe liečby. So sebou prinesieme očkovací preukaz dieťaťa s údajom o jeho poslednom očkovaní proti tetanu.

Choroba z poškrabania mačkou

Čo chorobu spôsobuje?

Choroba z mačacieho poškrabania je spôsobená baktériou.

Ako sa choroba prejavuje?

Poranenie vzniknuté pazúrom či zubom mačky silno sčervená.
 Ochorenie sa prejaví do 2 týždňov:

  • únavou,

  • bolesťami hlavy,

  • nechutenstvom,

  • môže prísť k zdureniu lymfatických uzlín.

Ako sa chorobe vyvarovať?

Choroba z mačacieho škrabnutia sa neprenáša z človeka na človeka. Prevenciou rozvoja ochorenia je dôkladná dezinfekcia a ošetrenie povrchových poranení. Pri zápalových komplikáciách je nutné lekárske vyšetrenie.

Najlepšou prevenciou je vhodná výchova dieťaťa k vzťahu k zvieratám už od raného veku, vštiepenie základných hygienických návykov ako prevencia infekčných ochorení a nepodcenenie situácie. U väčších plemien psov nenechávame malé deti nikdy o samote, ani s vlastným domácim miláčikom.

Autor: MUDr. Petr Tláskal, CSc., primář dětské polikliniky Fakultní nemocnice Praha – Motol

Mohlo by vás zaujímať: 11 tipov, ako posilniť imunitu dieťaťa

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x