Čo robiť, keď má dieťa cudzí predmet v nose alebo v uchu

  • Deti si večne strkajú malé predmety do nosa a ucha. 
  • Aká je prvá pomoc pri cudzom telese v uchu alebo v nose? 
  • Prečo je lepšie sa v mnohých prípadoch obrátiť na lekára?
Close up of a baby girl looking at camera with a big blue eyes with a green unfocused background

1. Cudzí predmet v nose

Deti, hlavne predškolského veku, si často strčia do nosa korálik, gombík alebo drobnú časť hračky. Staršie deti, zaujaté učením si môžu do nosa vsunúť papierik alebo žuvačku.

Ako postupovať?

  • ak je cudzí predmet vidieť v nosnom otvore, môžeme dieťaťu predkloniť hlavu, upchať druhú nosnú dierku prstom a predmet vysmrkať von.

  • ak cudzí predmet nevidíme, je vhodné okamžite navštíviť lekára.

Čo môžeme spôsobiť neodborným zásahom?

Pri pokuse o vytiahnutie napríklad korálika, najmä u malého nepokojného dieťaťa, môže dôjsť k jeho zasunutiu do zadnej polovice nosa a k vdýchnutiu. Okrem toho je možné manipuláciou v nosnej dutine vyvolať krvácanie z nosa, tzv. epistaxiu. Lekár ku odstráneniu cudzieho predmetu použije vhodný nástroj, ktorým je tupý háčik, či tzv. raketka.

Skorý zásah je dôležitý

Ak zostane cudzí predmet v nose dlhšiu dobu, môže sa stať jadrom pre tzv. rinolit (nosný kameň). Ten vzniká ukladaním vápnikových a magnéziových solí okolo jadra chronického cudzieho telesa. Na túto možnosť myslíme pri jednostrannej nepriechodnosti nosa a jednostrannej nádche so zapáchajúcim sekrétom. Tieto prípady sú našťastie vzácne, ale ich riešenie môže byť aj na špecializovanom pracovisku veľmi ťažké.

2. Cudzí predmet vo zvukovode

Deti si s veľkou obľubou strkajú do uší hladké, oblé predmety, napríklad koráliky, bobule, jahňady, či súčasti hračiek. V ľudovej liečbe je rozšírený zvyk dávať pri bolesti ucha do zvukovodu kúsok cibule alebo cesnaku. Pri čistení ucha môže vo zvukovode uviaznuť vata, zlomiť sa špáraslo, zápalka atď. Do zvukovodu môže rovnako vliezť mucha alebo iný hmyz.

Dá sa tomu predísť?

Niektorým týmto situáciám sa dá predísť. Cesnak ani cibuľa, švédske kvapky či tea tree olej do ucha nepatrí. Ušný maz (cerumen) nám vypadne zo zvukovodu sám alebo v prípade potreby navštívime lekára.

Ako čistiť ušká?

Zvukovod čistíme len vo vchode do zvukovodu gázou, namočenou v prevarenej vode. Aj tyčinky Coton Stick zatlačia skôr ušný maz smerom ku bubienku, sú z tohto dôvodu považované za nevhodné.

Kedy môžeme sami zasiahnuť?

Ak si dieťa strčí do ucha cudzí predmet, môžeme zasiahnuť sami len vtedy, ak pôjde napríklad o papierik, ktorý vyčnieva zo zvukovodu a dieťa spolupracuje. Rodič vezme pinzetu, papierik do nej chytí a vytiahne. Vo všetkých ostatných prípadoch je nutné opäť čo najskôr navštíviť lekára.

Ako pomôže lekár? 

Lekár odstráni cudzí predmet vhodným nástrojom či výplachom zvukovodu. Ak cudzí predmet zostal v chrupkovej vonkajšej časti zvukovodu, bude jeho odstránenie ľahké. Drobné predmety však môžu zapadnúť až k bubienku, a ich odstránenie niekedy vyžaduje celkovú anestéziu.

Pripravte sa na nečakané situácie. Prečítajte si ďalšie články o prvej pomoci detí.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x