Čo robiť, keď vaše dieťa bolí uško

Bolesť ucha u detí sa objavuje pomerne často. Najčastejšie ho vyvoláva opuch sliznice vonkajšieho zvukovodu alebo stredoušnej dutiny pri zápale. Aká je prvá pomoc pri bolesti ucha?

close-up of baby body parts

Zápal stredného ucha

Anatomické usporiadanie ucha je v detskom veku trochu iné, čo napríklad uľahčuje prestup infekcie z nosohltana do oblasti stredného ucha, a tak rozvoj infekcie a následných ťažkostí. Dojčatá takto spôsobenú bolesť ucha nedokážu slovne vyjadriť, ale často nevysvetliteľný nepokoj dieťaťa, prípadne plač a zvýšená teplota alebo horúčka v spojení s infekciou horných dýchacích ciest (nádcha so zvýšenou sekréciou z nosa) môže mať príčinu v rozvíjajúcom sa zápale stredného ucha a tým aj bolesti.

Pri podozrení, že má dieťa bolesť ucha vždy pátrame aj po ďalších súčasných problémoch:

  • výtok z ucha,

  • zvýšená teplota (prípadne horúčka),

  • zisťujeme schopnosť prijímať zvukové signály.

Ktoré časti ucha prezeráme?

  • viditeľnú časť vonkajšieho zvukovodu,

  • chrupavkovú časť ucha a jeho okolie a sledujeme, či sa tam neobjavilo niečo neobyklé.

Čím môže byť zápal vyvolaný?

  • vírusmi,

  • baktériami,

  • plesňami,

  • preťažením bubienka,

  • úrazom,

  • barotraumou (vysoký tlak vzduchu).

Vysoké teploty, bolesť ucha a opuch nad kostenou časťou za uchom je spôsobený zápalom výbežku spánkovej kosti (mastoitídou), kde došlo k rozšíreniu zápalu zo stredného ucha.

V rámci prechodu nervových dráh sa do oblasti ucha môžu premietať aj bolesti spôsobené postihnutím ostatných okolitých tkanív, napr. zubov, hlavičky dolnej čeľuste a podobne.

Môže byť mnoho príčin bolestí detského uška, a preto je vždy vhodné poradiť sa s lekárom.


Mohlo by vás tiež zaujímať: Čo robiť, keď má dieťa úpal alebo prehriatie

Cudzie teleso v uchu

Jednou z príčin bolestí ucha môže byť uviaznutie cudzieho telesa, ktoré si dieťa do ucha samo zasunie, alebo ktoré sa do ucha dostalo iným spôsobom. Môže dôjsť k poraneniu ucha, najmä vonkajšieho zvukovodu, prípadne aj s prejavom zápalu a následnou bolestivosťou.

Ako odstrániť cudzie teleso z ucha?

  • Cudzie teleso z ucha sami odstraňujeme iba v prípade, ak je dobre dostupné a viditeľné vo vonkajšom zvukovode. Najvhodnejšie je použitie pinzety. Ak si však na to netrúfate alebo si nie ste istá vyhľadajte lekára, ktorý ho odborne odstráni.

Kedy navštíviť lekára?

  • Pri nepokoji, najmä veľmi malého dieťaťa, hrozí pri použití pinzety hlbšie zasunutie cudzieho telesa alebo poranenie zvukovodu a bubienka. Preto je vhodnejšie vyhľadať lekárske ošetrenie!

Ako tlmiť bolesť?

Tlmenie bolesti detského uška súvisí so zistením a liečbou jeho príčiny. Medzi najvhodnejšie prípravky, ktoré zmierňujú bolesť ucha, patrí paracetamolový čapík alebo sirup. Tieto prípravky je však nutné podávať presne podľa schválených odporúčaní. Prikladanie teplých alebo studených obkladov, tiež prípadnú aplikáciu iných liekov alebo pomocných prípravkov, konzultujte s lekárom.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Prvá pomoc pri zlomeninách a výronoch končatín u detí

    Související články

    Zjistěte více o mateřství

    mom and baby

    Spojte sa s našou poradňou odborníkov

    Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

    Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

    Dôležité upozornenie

    Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

    x