Mumps (zápal príušných žliaz)

Ako zápal príušných žliaz rozpoznať, liečiť a ochrániť pred nákazou zvyšok rodiny?

Parents holding baby girl while pediatrician prepares vaccination

Všeobecná charakteristika:

  • akútne vírusové ochorenie charakterizované opuchom slinných žliaz,
  • najčastejší výskyt 5. až 15. rokom . Ochorieť môžu aj dospelí, ak nemajú protilátky. Deti vo veku 6 mesiacov spravidla neochorejú, pretože sú chránené materskými protilátkami, prenesenými v priebehu tehotenstva cez placentu,
  • zdroj nákazy je chorá osoba alebo človek so skrytou nákazou. Prenos infekcie je vzdušnou cestou, kvapôčkami, vzácne kontaminovanými predmetmi,
  • inkubačná doba je zvyčajne 14 - 23 dní,
  • pacient je nákazlivý od posledných dní inkubačnej doby do 10 - 14 dní od prvých prejavov choroby.

    Ako rozpoznať prvé príznaky ochorenia?

    Ochorenie začína:

    • únavou,
    • horúčkou,
    • pocitom napätia v oblasti príušných žliaz (spôsobeným opuchom príušných žliaz).

      Teplota môže byť len zvýšená, pri ťažkých prípadoch môže dosahovať aj 40°C. 

      Zápal príušných žliaz spôsobuje:

      • sťažené otváranie úst,
      • bolesti pri žuvaní,
      • bolesti ucha (od tlakov na zvukovod),
      • zníženie tvorby slín.

        Môže dochádzať až k opuchu podčeľustných a podjazykových žliaz. Na sliznici ústnej dutiny je viditeľné zdurenie a začervenanie vývodov slinných žliaz. Opuch príušnej žľazy je na pohmat mäkký, koža nad opuchom nie je začervenalá. Bývajú zväčšené zvodné lymfatické uzliny na krku.

        Priebeh ochorenia

        Väčšinou je opuch príušnej žľazy jednostranný. Pri ťažšom priebehu ochorenia dochádza zvyčajne k postihnutiu aj druhej príušnej žľazy, za opätovného vzostupu teplôt. Jednostranné nekomplikované ochorenie ustúpi zvyčajne počas týždňa, obojstranné pretrváva dlhšie.

        Je možné mumpsom ochorieť opakovane?

        Ochorenie zanecháva trvalú imunitu a teda nie je možné opakovane ochorieť.

        Mumps u tehotnej ženy

        Ak žena už ochorenie prekonala, nehrozí žiadne nebezpečenstvo. V prípade, že mumpsom ochorie tehotná žena, nie je táto choroba považovaná za kritickú. Je potrebné informovať svojho gynekológa a riadiť sa ním odporúčaným postupom. Nie je teda potrebné nechať sa pred otehotnením očkovať. Ak žena ešte mumps neprekonala, mala by sa samozrejme vyvarovať styku s chorou osobou.

        Ako spoznáme, že ide o zápal príučných žliaz?

        Diagnóza sa väčšinou stanovuje na základe typického klinického obrazu. Pri vyšetrení krvného obrazu je väčšinou zachytené zníženie počtu bielych krviniek, tzv. leukopénia, v sére sú zvýšené hladiny enzýmov – amyláz, ktoré sú uvoľňované zo zápalom postihnutých slinných žliaz a podžalúdkovej žľazy.

        Spresnenie diagnózy

        V prípade, že sa lekár potrebuje uistiť, že ide skutočne o mumps, je možné urobiť vyšetrenie prítomnosti vírusu v tele, ktoré sa robí pomocou výteru nosohltanu, slín, mozgovomiechového moku alebo je možné overiť prítomnosť protilátok v tele. Odlíšia sa tak zápaly slinných žliaz spojené s inými typmi vírusov (napr. vírusmi parainfluenza, echovírusmi).

        Od mumpsu je potrebné odlíšiť bakteriálne (hnisavé) zápaly príušných žliaz, často spojené s anomáliou vývodných ciest, mechanické uzávery vývodov slinných žliaz, poškodenia príušných žliaz cudzorodými látkami (ortuťou, olovom, jódom), zväčšenie krčných lymfatických uzlín, vzácne aj nádory.

        Priebeh liečby nekomplikovaného ochorenia

        Liečba nekomplikovaného mumpsu prebieha doma, je nutná domáca izolácia do 10. dňa od začiatku ochorenia. Liečba je symptomatická (zameraná na zmierňovanie príznakov ochorenia):

        • podávanie liekov proti bolesti,
        • znižovanie teploty,
        • dostatok teplých tekutín,
        • domáci pokojový režim,
        • je možné aplikovať vlažné obklady na oblasť príušnej žľazy.

        Prevencia? Očkovanie

        V súčasnosti sa deti očkujú trojzložkovou vakcínou, obsahujúcou oslabené živé vírusy mumpsu, osýpok a rubeoly. Očkujú sa deti od prvého dňa 15. mesiaca veku a preočkováva sa v 11. roku života. U nás je registrovaná vakcína Priorix (výrobca GlaxoSmithKline).

        Koho nie je možné očkovať?

        • tehotné ženy,
        • pacientov s preukázanou závažnou poruchou imunity,
        • pacientov s predchádzajúcou ťažkou alergickou reakciou na očkovaciu látku,
        • pacientov, ktorí v minulosti prekonali život ohrozujúcu alergickú reakciu na niektorú zo zložiek vakcíny.

          U pacientov s neurologickým postihnutím je vždy potrebná konzultácia s príslušným ošetrujúcim neurológom.

          Související články

          Zjistěte více o mateřství

          mom and baby

          Spojte sa s našou poradňou odborníkov

          Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

          Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

          Dôležité upozornenie

          Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

          x