Čo robiť, keď dieťa bodne včela, osa alebo sršeň

 

  • V tomto článku vám poradíme ako rozpoznať normálnu reakciu na bodnutie od alergickej reakcie. 
  • Takisto si môžete prečítať tipy na prvú pomoc pri bodnutí hmyzom.

 

Wasp on the watermelon

1. Druhy reakcií po bodnutí

a) Normálne reakcie

  • bolestivosť v miestne vpichu,
  • svrbenie,
  • začervenanie,
  • opuch chvíľu po bodnutí, s ústupom po niekoľkých hodinách.

Riziko toxickej reakcie je pri mnohopočetnom bodnutí u detí asi pri 50 bodnutiach, u dospelých 100 - 150 bodnutí. Včelí jed v tejto dávke môže spôsobiť až rozpad červených krviniek s následným zlyhaním obličiek.

b) Alergická reakcia

Alergická reakcia sa môže prejaviť iba ako výraznejší opuch, ktorý trvá dlhšie než 24 hodín alebo ako celková reakcia (žihľavka, celkový opuch, svrbenie, úzkosť, bolesti brucha, hnačka, zvracanie, závrat).

Ťažké prejavy alergickej reakcie:

  • problémy s dýchaním a prehĺtaním,

  • zmätenosť.

c) Anafylaktický šok 

Anafylaktický šok je považovaný za kritický stav, pri ktorom dochádza k poklesu tlaku a poruchám vedomia.

2. Prevencia proti bodnutiu 

  • vhodné oblečenie (nie pestré farby),

  • opatrnosť pri jedení a pití sladkých nápojov vonku,

  • vyhýbať sa spadnutému ovociu, odpadkom,

  • nechodiť naboso v kvitnúcej tráve.

3. Prvá pomoc pri bodnutí:

  • miesto prehliadnite,

  • odstráňte žihadlo,

  • miesto bodnutia umyte,

  • chladenie (obklad, ľad),

  • pri väčšej reakcii je vhodné podať liek (antihistaminikum, napríklad Zyrtec, alebo Claritin, Fenistil, prípadne Fenistil gel).

Ako odstrániť žihadlo?

Včelie žihadlo má na konci vačok s jedom. Pri odstraňovaní tento vačok nesmiete stlačiť, pretože by sa do tela dostalo viacej jedu. K odstráneniu žihadla preto použite pinzetu, alebo žihadlo „zoškrabnite“. U osy toto nebezpečenstvo nehrozí, preto je možné použiť k odstráneniu žihadla i prsty.

Zapamatujte si

Včelie žihadlo je treba vybrať čo najrýchlejšie. I po vpichu pracuje ako živý orgán a „zavŕtava sa“ hlbšie do pokožky. Neustále uvoľňuje jed do tela.

4. Prvá pomoc pri rozvoji celkovej reakcie 

Zaistenie základných životných funkcií v rámci laickej prvej pomoci:

  • uložte človeka do antišokovej polohy (položte postihnutého na tvrdú podložku a tú potom nadvihnite tak, aby nohy postihnutého boli vyššie než hlava, a aby podložka zvierala s podlahou uhol cca 30°),

  • uvoľnite dýchacie cesty,

  • v prípade nutnosti začnite s umelým dýchaním a masážou srdca,

  • miesto vpichu je vhodné chladiť, aby sa vstrebávanie alergizujúceho jedu spomalilo,

  • vyhľadajte lekársku pomoc, poprípade volajte záchrannú službu.

5. Kedy navštíviť lekára?

Pri bodnutí do krku či úst navštívte lekára!

VÁŠ PRÍBEH

„Moji rodičia boli včelári, a tak som sa už od malička pohybovala okolo včiel. Keďže som vďaka koníčku mojich rodičov dostávala niekoľko žihadiel za rok, nikdy som s včelím bodnutím nemala najmenší problém.

Keď som vo svojich tridsiatich rokoch bola s rodinou na výlete, pichla ma včela znovu. Nevenovala som tomu veľkú pozornosť. Zbystrila som až vo chvíli, keď mi začalo búšiť srdce, ťažko sa mi dýchalo a opuchla mi ruka. Do pol hodiny ale všetko pominulo. Napriek tomu som sa od tej doby, pokiaľ to šlo, včelám vyhýbala. Možno som podvedome tušila čo príde.

Asi dva roky po tejto nemilej skúsenosti ma včela pichla po druhý krát a vtedy sa objavilo to, čomu sa hovorí anafylaktický šok. 
Všetko šlo veľmi rýchlo. Opäť búšenie srdca a sťažené dýchanie. Objavili sa mi vyrážky na celej hornej polovici tela, opuchol mi jazyk a mala som pocit, že sa zadusím. Bolo to veľmi zlé. 
Našťastie som sa rýchlo dostala do nemocnice, kde som strávila dva dni na infúziách. Od tej doby, pokiaľ sa včela alebo osa objaví, utekám z miesta rýchlosťou blesku. Ani nechcem premýšľať, čo by sa mohlo stať, keby som sa do nemocnice nedostala  včas…“

Olga T., 43 rokov.

Každá veľká reakcia je dôvodom k následnému alergiologickému vyšetreniu a odporúčaniu ďalšieho postupu. Jedinci s už známou alergiou by mali byť vybavení pohotovostným balíčkom.

Tipy určené práve pre vás

Chcete dostávať praktické tipy a rady priamo na váš e-mail? Stačí sa zaregistrovať do Nutriklubu a my vám ich budeme posielať - vždy podľa aktuálného veku vášho dieťatka!


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x