Psychomotorický vývoj dieťaťa medzi 1. a 2. rokom

  • Len čo dovŕšia prvý rok, dojčatá sa menia na neposedné batoľatá, ktoré vyžadujú vašu ustavičnú pozornosť. 
  • Stávajú sa nezávislými a veľa vecí chcú robiť samostatne.

Akceptujte individuálne tempo vývoja vášho dieťaťa

Zatiaľ čo vaše staršie deti (ak ich máte) sa už vedia pekne hrať samé, malé batoľa potrebuje, aby ste ho pri hre viedli. Aby bolo nezávislé a samostatné, musí prejsť ešte pekný kus cesty. Deti sa nesprávajú podľa kalendára, takže sa neriaďte susedovým synom alebo dcérou, ale akceptujte individualitu svojho dieťaťa. Jedine tak budete mať radosť z toho, ako rastie a čo všetko sa postupne naučí.

Batoliaci vek je úžasné obdobie, kedy máte šancu sledovať každodenné pokroky dieťaťa. Väčšina matiek netuší, že len obyčajným výberom batoľacieho mlieka (s obsahom LCP mastných kyselín) môže ovplyvniť rozvoj dieťaťa.

13. – 15. mesiac

Väčšina detí už začína chodiť, postupne sa zlepšuje stabilita v stoji a zdokonaľuje sa chôdza. Deti, ktoré doteraz chodili len okolo nábytku, sa pomaly púšťajú do sveta. Objavovanie nových priestorov však predstavuje aj veľké riziko a mamy si často ani neuvedomia, aké nástrahy deťom okolie pripravuje (ostré rohy, nezabezpečené schody, skrinky, zásuvky a pod.). V tomto veku je vždy lepšie byť o krok vpred, aby vás jeho schopnosti nepríjemne neprekvapili.

Zdokonaľuje sa aj jemná motorika a niektoré deti sa pokúšajú samostatne jesť lyžičkou. Zatiaľ sa im síce skôr nedarí, ale snažte sa ich zručnosti rozvíjať – uprednostňujte hračky, kde môže dieťa vkladať malé predmety do otvorov a pod. Opäť pozor na malé predmety, aby ich dieťa nevdýchlo, neprehltlo a pod., preto kupujte hračky určené pre tento vek.

Dieťaťu sa zlepšuje aj slovná zásoba, pozná približne 10 – 20 zmysluplných slov.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako podporovať správný vývoj reči a komunikačních schopností dieťaťa

15. – 18. mesiac

V tomto veku deti už zvyčajne chodia stabilne a postupne začínajú objavovať schody. Ešte síce potrebujú pomoc a pri ceste hore schodmi nestriedajú nohy, ale aj tak dávajte pozor. Jedenapolročné dieťa vie vyliezť na malú stoličku (niekedy aj vyššie), takže hrozí pád. Šikovnejšie deti už začínajú behať a zrýchlený bezhlavý pohyb po priestore zvyšuje riziko úrazu.

Slovná zásoba už obsahuje okolo 50 slov. Dieťa začína používať vlastný jazyk a niekedy už spojí dve slová do vety. Rozumie slovám ako „nesmieš“ atď., ale nemôžete očakávať výraznejšiu poslušnosť.

Dieťa sa ešte nevie samo hrať, tak sa hrá s vami a počas hry sa učí (keď mu hovoríte básničky súvisiace s obrázkom, učí sa pomenúvať farby, spolu s vami stavia vežu, skladá puzzle).

Väčšina detí už vie jesť samostatne lyžičkou a napiť sa z hrnčeka.

18. – 24. mesiac

Nastáva pokrok v reči. Dieťa už vie povedať okolo 200 – 400 slov, začína tvoriť vety, časovať a skloňovať.

Jemná i hrubá motorika postupuje, dieťa zvládne aj schody bez pomoci a tie šikovnejšie už striedajú aj nožičky.

V tomto veku sa deti tiež učia udržiavať čistotu – chodiť na nočník. Nácvik by sa nemal robiť pod nátlakom. Voľte radšej metódu pochvaly. Využite to, čo má dieťa rado, motivujte ho.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x