Správna výživa je pre zdravý vývoj dieťaťa kľúčová

Postupný prechod z dojčenia na pevnú stravu predstavuje kľúčový míľnik pre správny rast a vývoj detí. Mlieko, či už je to materské alebo náhradné, zostáva podstatným prvkom stravy, poskytujúcim nevyhnutné živiny pre optimálny vývoj dieťaťa.

Happy children girl and boy brother and sister eating strawberries with milk

Prečo nepodceňovať úlohu mlieka?

Batoľatá rastú rýchlo, a preto k svojmu rastu a vývoju potrebujú pestrú a vyváženú stravu, bohatú na energiu. Bez ohľadu na to, či je batoľa ešte dojčené, by ste nemali podceňovať úlohu mlieka a mliečnych výrobkov v jedálničku. Ak dojčené už nie je, sú vhodnou voľbou aj tzv. batoľacie mlieka, ktoré sú prispôsobené výživovým potrebám detí od 1 roka.

Batoľacie mlieka všeobecne:

  • Obsahujú nižšie množstvo bielkovín. Pre detský organizmus to môže byť prínosné, aby sa predišlo prípadnej nadmernej záťaži obličiek spôsobenej prebytkom bielkovín.
  • Môžu byť obohatené oligosacharidmi alebo probiotickými kultúrami a inými dôležitými živinami.
  • Spolu s vyváženým a pestrým jedálničkom, môže kvalitné batoľacie mlieko prispieť k vyváženej výžive a správnemu rastu a vývoju batoľat.

2 hrnčeky denne na podporu imunity*

Ak už dieťa nie je dojčené, môže byť v tomto období vhodné zaradiť do jedálnička batoľacie mlieko, napríklad od najpredávanejšej značky na trhu1 – Nutrilon. Nutrilon 3 - 4 Advanced je najobľúbenejšou receptúrou tejto značky alebo Nutrilon 3 – 4 Profutura DUOBIOTIKTM s krémovo mliečnou chuťou aj pre náročnejších jedlíkov.

  • 2 hrnčeky denne obsahujú dennú dávku dôležitých živín na podporu imunity* − vitamíny C a D.
  • Tieto mlieka sú tiež zdrojom železa – vyššie uvedené mlieka pokrývajú v odporúčanej dávke až 50 % odporúčanej dennej dávky tejto živiny.
  • Okrem oligosacharidov GOS/FOS obsahujú aj ďalšie dôležité živiny – vápnik, železo a jód, ktoré podporujú normálny rast a vývoj** vášho dieťatka.


1. Nutrilon je najpredávanejší rad následných a batoľacích mliek na českom trhu v súčte údajov podľa Nielsen Czech Republic a IQVIA Solutions a.s., súhrnný objem za obdobie 10/2022 – 11/2023.

*Vitamíny C a D prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému. **Železo prispieva k normálnemu rozvoju poznávacích funkcií u detí. Vápnik je potrebný pre normálny rast a vývin kostí u detí. Jód prispieva k normálnemu rastu detí. Kyselina alfa-linolénová podporuje rozvoj mozgu a nervovej sústavy.

1 hrnček = 166 ml Nutrilon 3-4 Advanced alebo Profutura DUOBIOTIKTM. Denná dávka podľa referenčných hodnôt Potravinového kódexu SR.

Dojčenie je najlepším spôsobom výživy detí. Dojčenská výživa sa má používať na odporúčanie lekára. Batoľacie mlieka majú byť len súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Spôsob použitia a ďalšie informácie sú uvedené na obale. 1/2024.


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x