Úraz oka u detí: rady pri 4 najčastejších úrazoch

  • Každý rok postihuje mnoho detí úraz oka či už doma, v škole, v prírode alebo pri hre. 
  • Viete, ako zistíte poranenie oka? 
  • Aká je prvá pomoc pri poranení oka?
168849285

Na čo si musíme dávať pozor, ak nie sme prítomní pri detskom úraze:

  • dieťa trpí jasnou bolesťou oka, alebo má ťažkosti s videním,

  • dieťa má poškodené alebo opuchnuté viečko,

  • jedno oko sa nepohybuje rovnako dobre ako druhé,

  • jedno oko vystupuje z očnice viac ako druhé,

  • dieťa má nerovnakú veľkosť zreníc,

  • má krv na predtým čistej časti oka (na bielku, pred farebnou dúhovkou),

  • dieťa má cudzí predmet na oku alebo pod viečkom, ktorý nie je možné ľahko odstrániť.

PRVÁ POMOC pri najčastejších úrazoch oka:

Cudzí predmet na oku alebo pod viečkom

Netrieť oko, použiť očné kvapky (Ophtal, O-Septonex, bórovú vodu) na výplach oka, skúsiť pretiahnuť horné viečko cez dolné, ak sa teliesko nepodarí uvoľniť, je potrebné neodkladne navštíviť očnú ambulanciu.

Chemikálie v oku

Okamžite vypláchnuť oko akoukoľvek pitnou vodou, podržať oko pod sprchou alebo pod prúdom vody pri maximálnom roztvorení očných viečok, pokračovať vo vyplachovaní po dobu najmenej 15 minút! Nepoužívať obväz oka, okamžite navštíviť očnú ambulanciu.

Úder do oka

Priložiť ľadový obväz, bez prílišného tlaku na oko. V prípade bolesti oka, poruchy videnia či odfarbení oka (viditeľná krv vo vnútri oka, tzv. čierne oko), okamžite navštíviť očnú ambulanciu.

Prepichnutie, alebo rozrezanie akejkoľvek časti oka

Nevyplachovať oko, nepoužívať očné kvapky, nevyťahovať telieska alebo predmety zapichnuté do oka, okamžite navštíviť očnú ambulanciu v nemocnici.

Důležité

Každý úraz oka musíme považovať za závažný. Nesmieme podľahnúť klamnému zdaniu, že sa to samo nejak spraví, ale po poskytnutí prvej pomoci navštíviť špecializovanú očnú ambulanciu.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Keď dieťa musí ísť do nemocnice

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x