Ochráňte deti pred metabolickým syndrómom zdravou výživou

  • Viete, že až z 80 % môžete ako rodičia ovplyvniť to, aký kvalitný život bude mať vaše dieťa v dospelosti a či ho postihne tzv. metabolický syndróm?

Zdravie dieťaťa predurčujú gény len z 20 %, zvyšok je výsledkom vonkajších faktorov, predovšetkým  stravy. Výživa detí v prvých 1000 dňoch života tak hrá úplne kľúčovú úlohu pre jeho budúce zdravie.

Ako by mala vyzerať zdravá výživa detí? Aké potraviny preferovať a akým sa radšej vyhnúť? Na tieto otázky odpovedá práve koncept nutričného alebo metabolického programovania v ranom veku, zatiaľ nie príliš známe odvetvie pediatrie.

Nutričné programovanie nie je žiadne science-fiction, ide o ucelený výživový koncept, ktorý prináša odporúčania z oblasti výživy detí nielen lekárom, ale aj rodičom. Zjednodušene možno povedať, že organizmus vášho dojčaťa i batoľaťa je veľmi dobre ovplyvnený už v ranom veku. Keď teda bude dieťa dostávať kvalitnú stravu už v tomto období, vytvorí si tak správne a zdravé návyky do budúcna.

Metabolický syndróm trápi až 30 % populácie

Všetci vieme, že kvalitná strava je dôležitá z mnohých dôvodov. Správna výživa detí a ich stravovacie návyky môžu predchádzať vzniku mnohých ochorení, najmä metabolického syndrómu. Ten je zodpovedný napríklad za vysoký krvný tlak, obezitu, poruchy lipidového spektra či poruchy glukózovej tolerancie, ktorá môže viesť k cukrovke.

Bohužiaľ, stačí sa pozrieť okolo seba – mnoho ľudí v dospelosti zápasí s vyššie uvedenými chorobami a práve metabolický syndróm patrí medzi najväčšie problémy súčasného zdravotníctva po celom svete. Výživa detí má vplyv aj na iné budúce ochorenia ako napríklad na vznik alergií, ktorých výskyt dramaticky narastá.

Pomôžte „programovať“ bunky dieťaťa už v tehotenstve

Možno to pre vás nie je žiadna novinka, ale tehotenská strava poskytuje všetky potrebné živiny, ktoré bábätko v tomto období rýchleho rozvoja potrebuje. Váš tehotenský jedálniček teda môže veľmi významne ovplyvniť budúce zdravie vášho dieťaťa! A to buď pozitívne, alebo negatívne, záleží na tom, čo budete jesť.

Od počatia až do batoliaceho veku sú bunky vášho dieťaťa veľmi citlivé na živiny, ktoré dostáva. Každá bunka má akúsi mikroskopickú značku alebo prepínač, a v závislosti na tom, aké živiny dostáva a aké vplyvy na ňu pôsobia, sa tieto prepínače zapnú alebo vypnú a dôjde k programovaniu buniek, aby boli viac či menej aktívne.

Čo jesť, keď čakáte bábätko? Prečítajte si viac o strave v tehotenstve.

Dojčenie do pol roka a optimálne zavádzanie príkrmov

Ovplyvňovať zdravie dieťaťa prostredníctvom výživy môžete aj v dojčenskom a batolivom veku. Celý rad odborných štúdií hovorí, že napríklad predčasne narodené deti alebo deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou majú vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a obezity. Preto je dôležité, aby ste dbali na správnu a vyváženú výživu aj po narodení dieťaťa. Do pol roka je samozrejme najvhodnejšie výlučné dojčenie, ktoré okrem ďalších benefitov znižuje aj počet výskytu hnačkovitých ochorení aj zápalov dýchacích ciest. Ak nemôžete z najrôznejších dôvodov dojčiť, existujú prípravky náhradnej mliečnej dojčenskej výživy, ktoré bábätku poskytnú kvalitnú výživu.

Trápia vás popraskané bradavky, alebo silný vypudzovací reflex bábätka? Zistite, ako riešiť najčastejšie problémy s dojčením.

Dojčenské príkrmy: pomôžte naštartovať správny metabolizmus tukov

Čo sa týka prikrmovania nemliečnymi potravinami, podľa slovenských aj európskych odporúčaní by sa mali príkrmy zavádzať medzi ukončeným 4. a 6. mesiacom. Stravy by mala byť pestrá, vyvážená, bez zbytočných cukrov a so správnym pomerom tukov. Ak tieto odporúčania dodržíte, organizmus dieťaťa sa naučí tuky využívať aktívne pre vydanie energie a len minimálne množstvo si bude ukladať do zásoby. Tento prístup vedie ku správne fungujúcemu metabolizmu, kedy si organizmus bude pamätať, aké tuky dobre a lepšie využiť a menej ukladať.

Ako správne začať s nemliečnou stravou? Prečítajte si všetko o prvých príkrmoch.

Myslite na to teda už v ranom veku – tým, že dieťaťu poskytnete optimálne nutričné prostredie, pomôžete pozitívne ovplyvniť jeho zdravie až do dospelosti. Je to na vás.

Kam ďalej: Chcete o strave vedieť viac? Spýtajte sa našich výživových odborníkov v poradni.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x