Prvé priloženie dieťatka k prsníku

  • Prvýkrát by sa dieťatko malo priložiť k prsníku do dvoch hodín po pôrode. 
  • Čím skôr, tým lepšie. 
  • Ošetrenie a váženie môže u zdravého novorodenca počkať. 
  • Krátko po pôrode je novorodenec na satie z prsníka najlepšie pripravený.

Ako správne priložiť k prsníku

Matka si novorodenca za pomoci sestry priloží k prsníku, obyčajne v ľahu. Otočí sa na stranu k dieťaťu a pritlačí ho k sebe tak, aby sa dotklo jej prsníka. Bradavku ale netlačí dieťaťu do úst násilím. Stačí dotyk jeho tváre a okolia úst s prsníkom, prípadne trocha vytlačeného mlieka, ktoré vyvolajú hľadací reflex - novorodenec sám otvorí ústa a vystrčí jazyk. Hlavičkou točí zo strany na stranu a inštinktívne hľadá prsník.

Vie to aj položený na brucho matky. Mamička mu pomôže tým, že vezme okolie bradavky medzi palec a ukazovák a vsunie mu celú bradavku aj s dvorcom do otvorených úst. Dieťa objíme jazykom stočeným do žliabku bradavku a prsný dvorec a stlačí ich ďasnami. Dotykom citlivého sacieho bodu, ktorý má hlbšie v ústočkách, sa vyvolá druhý, sací reflex. Jazykom si novorodenec vytlačí kvapky mlieka do úst a prehltne ich - a to je tretí z dôležitých reflexov, prehĺtací reflex.

Čo sa deje po prvom priložení?

Po priložení ponechá sestra zdravého novorodenca pri matkinej posteli vo vyhriatom lôžku alebo v inkubátore, aby sa ho mohli obaja rodičia dotýkať a maznať sa s ním. Zvyčajne sa v nasledujúcich dvoch hodinách prevezie matka aj dieťa na novorodenecké oddelenie. Tu prichádza na rad zmeranie teploty dieťaťa (v zadočku), prvé kúpanie a injekcia vitamínu K.

Tip

Prečítajte si našich 10 tipov ako správne začať s dojčením.

Zdroj: Nová kniha o těhotenství a mateřství: MUDr. Martin Gregora, MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D., Grada Publishing, a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3081-3

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x