Z bábätka akčným batoľaťom: ako podporiť imunitu detí po ich 1. narodeninách?

Niektoré pocity a zážitky blednú rýchlejšie ako letné opálenie. Lenže spomienka, ako prvýkrát držíte v náručí svoje bábätko, k nim nepatrí. Jeho krehkosť a nevinnosť vás odzbrojí. Aj teraz, keď si po (viac ako) roku prezeráte fotky z pôrodnice. Vybavíte si aj zvuky a vône, čo sa do snímky nezmestili.


Portrait of cute little caucasian boy having fun in garden with mother. Child crawling on green grass lawn during walk with mom in yard. Happy childhood and baby healthcare.

Nová fáza vývoja, nové potreby v oblasti výživy

Keď zdvihnete hlavu od telefónu, pozeráte na úplne iné stvorenie. Z bábätka vám pred očami rastie malá osobnosť. Tá sa batolí, olizuje celý svet a aktívne sa zoznamuje s prvými kamarátmi. A vás stavia pred novú výzvu: ako podporiť jej imunitu, aby sa cítila silná a odolná? V detskom kolektíve aj mimo neho… Práve obranyschopnosť ide ruka v ruke s tým, ako sa vaše dieťatko bude v nových podmienkach prispôsobovať.

Čo nesmie chýbať v batoľacom mlieku?

Dojčenie predstavuje to najlepšie, čo môže mamička svojmu bábätku dať. Ale ako je to u väčších batoliat (teda u detí od ukončeného 12. mesiaca)? Čím dojčenie doplniť alebo akú výživu dieťaťu dať, keď už nie je dojčené?

Až 19 % malých detí vyskúša pred svojím 12. mesiacom života na podnet svojich rodičov kravské mlieko.3 Lenže rodičia pri tejto voľbe zabúdajú na špecifický obsah bielkovín v kravskom mlieku, ktoré pre detský organizmus môžu predstavovať záťaž.

Alternatívnou voľbou sú preto po 1. narodeninách tzv. batoľacie mlieka (podávané deťom starším ako 12 mesiacov). Čo by nemalo chýbať v zložení batoľacieho mlieka, napríklad na zabezpečenie správnej funkcie imunitného systému?

  • Vitamín C a D. Prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému.1
  • Vitamín D a vápnik. Najdôležitejší pomocníci pre normálny rast a vývin kostí u detí2. Sami najlepšie vidíte, o aký zbesilý šprint v prípade rastu batoliat ide!
  • Oligosacharidy. Často sa skrývajú pod záhadnými skratkami GOS, FOS a LCP. Ich význam si pamätať nemusíte, ale hodí sa vedieť, že ide o polynenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom.
  • Omega 3 mastné kyseliny. Tie prispievajú k rozvoju mozgu a nervovej sústavy. 2

Jedným z osvedčených produktov je batoľacie mlieko Nutrilon Advanced 3. Jeho receptúra je inšpirovaná výživou detí v ranom veku. Starostlivo vybrané ingrediencie Nutrilonu Advanced 3 so špeciálnou zmesou oligosacharidov podporujú imunitný systém1 a správny vývoj vášho dieťaťa2. Už 1 malý hrnček (166 ml) zabezpečí bábätku takmer celú dennú dávku vitamínu D. Okrem vyššie spomínaných zložiek v tomto batoľacom mlieku nájdete aj:

  • železo. Aj keď je v ľudskom organizme zastúpené stopovo, podieľa sa na mnohých činnostiach – prispieva k normálnemu rozvoju poznávacích funkcií alebo normálnemu prenosu kyslíka v tele.
  • Jód. Ovplyvňuje správnu funkciu štítnej žľazy. Prispieva k normálnemu rastu detí.

Produkt naopak neobsahuje palmový olej.

Ako si poradiť s dávkovaním?

Ako minimálnu odporúčanú dennú dávku, ktorá vychádza z viac ako 120 rokov skúseností značky Nutricia s detskou výživou, sa uvádzajú 2 hrnčeky denne (1 hrnček = 166 ml). Tie obsahujú dennú dávku živín pre podporu imunity1, vrátane spomínaného vitamínu D. Nezabúdajte však na to, že každé bábätko je jedinečné a má iné potreby. Preto ich konzultujte so svojím pediatrom.

Batoľacie mlieko Nutrilon 3 Advanced zoženiete v niekoľkých baleniach. Najobľúbenejšie je 800-gramové balenie v praktickej dóze. To má navyše odmerku na správne dávkovanie s úchytkou na jej hygienické uloženie. Príprava mlieka je taká jednoduchá, že ho bez problémov zvládnete jednou rukou, ak na druhej nosíte svojho chrobáčika!


1. Vitamíny A, C a D prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému. 2. Železo prispieva k normálnemu rozvoju poznávacích funkcií u detí. Vápnik je potrebný pre normálny rast a vývoj kostí u detí. Jód prispieva k normálnemu rastu detí. Kyselina alfa-linolénová podporuje rozvoj mozgu a nervovej sústavy 3. Nutricheq Slovakia, júl 2023.

Denná dávka podľa referenčných hodnôt Potravinového kódexu SR.

Dôležité upozornenie: Dojčenie je najlepším spôsobom výživy detí. Dojčenská výživa by sa mala používať na odporúčanie lekára. Batoľacie mlieko má byť len súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Spôsob použitia a ďalšie informácie sú uvedené na obale. 09/2023.


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x