Zaparený zadoček u novorodencov a dojčiat

  • U malých detí vzniká zaparenie ľahko. 
  • Zvyčajne ide o kontaktný zápal kože, ktorý sa objaví pri opakovanom pôsobení exkrétov (stolice, moču), potu, nečistôt a vlhka na koži. 
  • Poradíme vám ako na zaparený zadoček!
Baby's feet. Little child wearing white bodysuit and diaper. Cozy morning bedtime at home.

Príčiny zaparenín

Koža malého dieťaťa je jemná a tak aj viac vnímavá k dráždivým účinkom exkrétov. Samozrejme, že v prípade horšieho udržovania hygieny, najmä neskoršej výmene plienok pri prebaľovaní, bude tendencia k rozvoju zapareného zadočka rýchlejšia.

Zapareniny u staršieho dieťaťa môžu samozrejme vznikať aj v inej lokalizácii a z iných dôvodov. Väčšinou je to všade tam, kde sú záhyby kože, ktoré nie sú dostatočne voľné pre prístup vzduchu, kde je zvýšené hromadenie potu alebo mazu a podobne.

Ako bojovať so zapareným zadočkom?

Najlepšou obranou je samozrejme prevencia. Najvhodnejšie je:

  • používať plienky na jedno použitie,

  • plienky je potrebné meniť tak, aby koža bola stále suchá a čistá,

  • pri výbere spodnej bielizne je potrebné dbať na to, aby nebola z umelého vlákna,

  • po umytí nechajte vysušiť zadoček bábätka na vzduchu (pri dojčati ho položte na nepremokavú položku v teplom prostredí, u väčších detí ich nechajte trosku v lete pobehovať bez plienky),

  • môžete takisto skúsiť potrieť zadoček materským mliekom, ktorý ma všeobecne hojivé účinky.

  • pred zabalením do čistej plienky ošetrite zadoček tenkou vrstvou ochrannej masti. Môžete si vybrať – napr. Bepanthen masť, masť pripravenú v lekárni či iné. Výberu venujte veľkú pozornosť!

Je možná prevencia?

Najlepšou prevenciou je pri výmene plienky opláchnuť kožu vlažnou vodou a utrieť ju na to určeným textilným obrúskom. Obrúsky sú väčšinou už navlhčené, a teda pripravené k očisteniu dieťaťa. Na ošetrenie zadočka môžete po očistení použiť prípravky, ktoré sú určené priamo na tento účel. V prípade objavujúceho sa začervenania je potrebné zabezpečiť dostatočný prístup vzduchu ku koži. Ak je to možné, nechajte dieťa rozbalené.

Na čo si dať pozor pri výbere krému na zadoček

Pre dennú starostlivosť o zadoček je dôležité, aby aplikovaná masť neobsahovala alergizujúce látky – konzervačné látky, parfumy. Masti so zinkom alebo dezinfekčnými prísadami používame predovšetkým pri liečbe už poškodenej pokožky, preto na každodennú preventívnu starostlivosť o zadoček dieťatka sú vhodnejšie prípravky bez zinku a alergizujúcich prísad.

pozor!

U dievčat by sme vždy mali dávať pozor na to, aby sme zadoček utierali v smere od genitálií. V opačnom prípade totiž hrozí zanesenie infekcie do močových ciest.

Čo ak sa zaparený zadoček nezlepšuje?

Ak sa zapareniny nelepšia, kontaktujte svojho praktického lekára. Vzhľadom k pridruženej plesňovej infekcii sa potom užívajú špeciálne krémy alebo iné prostriedky, ktoré majú spoločne so sušením priaznivý účinok.

Prečítajte si dalšie články z kategórie Starostivosť o novorodenca a dojča

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x