Kedy a ako zavádzať príkrmy do jedálničku dieťaťa?

  • Ako zavádzať prvé príkrmy pre dojča? 
  • Aké príkrmy sú najvhodnejšie pre začiatok? 
  • Viete, že najideálnejší je trojstupňový systém?

Ako začať s prvými príkrmami?

Príkrmy podávajte dieťaťu zásadne lyžičkou. Najvhodnejšie sú na začiatok jemné pyré z jedného druhu lokálnej zeleniny (ako je mrkva, zemiak, brokolica alebo karfiol), ktoré sú podávané obvykle v období doobeda. V priebehu jedného mesiaca môžete začať aj s viaczložkovými príkrmami, zeleninovými a mäsovo-zeleninovými.

Ak vaše dieťa spočiatku príkrm odmieta, buďte trpezlivá. Je to jeho prvýkrát, kedy ochutnáva tuhú stravu, a tak je veľkým úspechom aj jedna či dve lyžičky, ktoré naozaj prehltne.

Kedy prvé príkrmy zaviesť?

Ak je dieťa plne dojčené, odporúča sa zaviesť príkrmy od ukončeného 6. mesiaca. Pokiaľ je na umelej výžive, môžete s príkrmami začať už od ukončeného 4. mesiaca.

Zavádzame príkrmy: trojstupňový systém

1. Pripravíme si jednozložkový zeleninový príkrm, napr. mrkvu. Postupne nahradíme obedňajšiu dávku dojčenia alebo mlieka jednou porciou mrkvy. Pred obedňajším kŕmením podáme niekoľko lyžičiek mrkvy. Zvyšujeme množstvo podanej mrkvy tak, aby celá obedňajšiu dávka mlieka bola v priebehu niekoľkých málo dní úplne nahradená mrkvou. Iný druh zeleniny prvé dni nepodávame.

2. Ak je jednozložkový príkrm dobre znáša, podáme na obed namiesto jednozložkového zeleninového príkrmu (mrkva) príkrm s dvomi zložkami, napr. mrkva so zemiakmi. K rovnakému druhu zeleniny, ktoré už dieťa vyskúšalo, pridáme teda druhú zložku - zemiaky.

3. Opäť po niekoľkých dňoch podávame na obed namiesto dvojzložkového príkrmu príkrm trojzložkový napr. mäso s mrkvou a zemiakmi.

Ovocie až po zelenine

Až po zavedení mäsovo-zeleninových príkrmov sa odporúča začať s ovocím (napr. jablkom alebo hruškou), ktoré nahradí doobednú a poobednú porciu mlieka. Nové druhy zeleniny a ovocia by sa mali do jedálnička pridávať vždy až po niekoľkých dňoch. Dieťa si tak lepšie zvyká na nový spôsob podávania jedla a vám to umožní lepšie rozpoznať prípadnú neznášanlivosť niektorých potravín.

Ovocie do stravy zavádzame rovnako, ako zeleninové príkrmy, teda postupne. Ovocný príkrm ponúkame dieťaťu obvykle doobeda či poobede ako olovrant.

Obilnomliečne a nemliečne kaše 

Oblininy sú zdrojom zdravej energie, dôležité pre budúci vývoj dieťaťa. Po zavedení zeleninových a ovocných pyré je vhodné do stravy pridať obilné alebo obilnomliečne kaše. Tie jednak zaručujú kontinuitu v mliečnych dávkach a tiež uvádzajú do jedálnička dieťaťa obilniny, ktoré sú zdrojom zdravej energie, vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Správne dojčenské mliečne kaše obsahujú dojčenské mlieko, ktoré má upravený pomer bielkovín a tukov.

Nemliečne kaše sa potom pripravujú s dojčenským alebo materským mliekom. Pre začiatok sú najvhodnejšie kaše ryžové alebo kukuričné, pretože sú ľahko stráviteľné a majú jemnú chuť. Ale ani s lepkom dlho neotáľame a podáme ho najneskôr do ukončeného 7. mesiaca, najlepšie v čase, keď je dieťa ešte dojčené. Zavádzanie lepku do stravy by malo byť postupné od malého množstva po celú porciu obilnej lepkovej kaše.

Kašu obvykle podávame ako večernú porciu pred spaním,vhodné je tiež podať kašu aj ráno na raňajky ako zdroj energie na celé dopoludnie.

Chcete vedieť viac o dojčení, mlečnej dojčenskej výžive, alergiách u detí, tráviacich ťažkostiach a príkrmoch? Stiahnite si našu brožúru celkom zdarma.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x