Kedy je čas na stretnutie s alergénmi v potravinách?

  • Jedným z dôležitých krokov pri prevencii alergií je zavedenie potenciálnych alergénov do stravy dieťaťa v správny čas. 
  • Nie je teda pravda, že čím neskôr začnete, tým minimalizujete riziko výskytu alergie.

Správne načasovanie

Na základe záverov štúdií uskutočnených v poslednej dobe zaujali k problematike zavádzania tuhej stravy stanovisko aj odborné lekárske spoločnosti. Podľa tohto stanoviska je za najvhodnejšie obdobie pre zavádzanie nemliečne stravy u zdravých detí určí na základe fyziologického vývoja dieťaťa lekár. U dojčených detí je to najneskôr po 6. mesiaci veku. Zároveň s prvými príkrmami by sa mali postupne zavádzať všetky alergény.

Nebolo preukázané, že by odďaľovanie aj potenciálne alergénnych nemliečnych príkrmov za uvedenú hranicu viedlo k zníženiu alergických ochorení. Práve obdobie prvých príkrmov je optimálny pre stretnutie aj s potravinovými antigénmi a navodenie imunitné tolerancie - teda prijatie cudzorodé látky bez alergickej reakcie organizmu.

Podľa súčasného pohľadu na vývoj imunitný orálny tolerancie je doložené, že neskoršie (ale aj príliš skoré) zavádzanie príkrmov môže naopak viesť k častejším alergickým ochorením u detí so zvýšeným aj nízkym rizikom vzniku alergií. Toto platí najmä pre lepok, ktorý je nutné podať včas - najneskôr do ukončeného 6. mesiaca, kým je dieťa ešte z väčšej časti dojčené.
Do 6. mesiaca je doporučované výhradne dojčenie materským mliekom, ktoré najlepšie pripravia imunitu dieťaťa.

Ako postupovať s príkrmami

Príkrmy môžu postupne obsahovať:

  • zeleninu - napríklad mrkvu, zemiaky, brokolicu,

  • zeleninu môžme skombinovať s mäsom,

  • múku aj z lepkových obilnín,

  • vajíčka - žĺtok musí prejsť varom, bielok nie je pre deti do jedného roku vhodný!,

  • ovocné pyré,

  • ryžové a obilné kaše,

  • výrobky z mlieka (mliečne výrobky nepodávame u detí s preukázanou ABKM).

tip

Avšak u detí s rizikom vzniku alergií a alergických je stále potrebné, aby sa do jedálnička pridávalo spočiatku len málo druhov potravín. Zavádzajte každú novú potravinu samostatne, aby ste vedeli pri prípadnej reakcii, ktorá potravina je jej príčinou.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x