Čítanie etikiet môže pomôcť lepšie zvládnuť potravinovú alergiu

Opatrnosť pri nákupe sa vypláca, mnohé potraviny obsahujú alergény, na ktoré dieťa trpí a potravinová alergia je na svete. Ako jej predchádzať?

Beautiful young mother with her little baby son in front of a supermarket, holding paper shopping bag. Woman with a boy standing by the car.

Potravinová alergia u detí

Ak má Vaše dieťa potravinovú alergiu, opatrnosti pri nakupovaní hotových potravinárskych výrobkov nikdy nie je dosť . Na prvý pohľad sa môže zdať, že detailne skontrolovať každú etiketu je dosť nereálne, čoskoro si však zvyknete, a podrobné zoznamovanie sa s obsahom a zložením sa stane prirodzenou súčasťou vášho života.

Podľa platného zákonodarstva sú teda výrobcovia povinní na svojich výrobkoch uvádzať prípadný obsah 12 základných potravinových alergénov , ku ktorým patria:

  • obilniny (glutén),

  • vajcia,

  • mlieko,

  • ryby,

  • kôrovce a mäkkýše,

  • sója a lupina,

  • sezamové semienka,

  • arašidy a ostatné orechy,

  • zeler,

  • horčica,

  • oxid siričitý.

Obsah týchto alergénov sa uvádza za predpokladu, že ich množstvo presahuje normu 10 mg/kg či už v konečnom výrobku alebo v jeho ľubovoľnom polotovare v akejkoľvek fáze výroby.

Pozor!

Celý rad potravinových obalov, napríklad raňajkových cereálií, sušienok alebo orieškov, však často nesie ešte ďalšiu informáciu, a to upozornenie, že výrobok "môže obsahovať stopy" alebo  "môže obsahovať stopové množstvo" týchto alergénov. Samozrejme zďaleka nie všetky tieto produkty budú vhodné pre najmenšie deti, akonáhle však bude Vaše dieťa pripravené na príkrm, mali by ste rozhodnúť, aký príkrm preň v tomto prípade zvoliť.

Postup pri výžive detí s rizikom vzniku potravinovej alergie 

a. Ak dojčíte

Pokiaľ chcete vášmu dieťatku zaistiť bezpečnú ochranu proti alergiám, mali by ste ho dojčiť. Plné dojčenie by malo pokračovať bez nemliečneho príkrmu až do ukončeného 6. mesiaca.

Alergia na kravské mlieko u plne dojčených detí nie je bohužiaľ vôbec vzácna a ak sa prejaví, bude dojčiaca mamička musieť dodržiavať striktnú nemliečnu diétu a vynechať pre istotu aj vysoko alergizujúce orechy a vajcia. V tomto prípade je potrebné strážiť si celkový príjem bielkovín v strave mamičky.

b. Ak nedojčíte

Pokiaľ dieťa nemôže byť dojčené a má pozitívnu alergiologickú rodinnú anamnézu (alergia sa vyskytuje u rodičov alebo súrodenca), tak by malo dostávať špeciálnu dojčenskú výživu. Výber mlieka zverte do rúk lekára

c. Preukázaná potravinová alergia na bielkovinu kravského mlieka

Pri preukázanej alergii na bielkovinu kravského mlieka sa používa iné špeciálnejšie dojčenské mlieko s významne redukovanou alergenicitou. Toto mlieko vám odporučí váš detský lekár alebo lekár - špecialista.

Mohlo by vás zaujímať

Prečítajte si zásady zavádzania príkrmov u detí s alergiou.

Urobte si malý test rizika vzniku alergie - Kalkulátor alergie

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x