Strava pri dojčení

 

  • Ak dojčíte, vaše dieťa dostáva všetky živiny od vás. 
  • Preto je dôležité, aby ste si čo najviac osvojili zdravé stravovacie návyky. 
  • Čo jesť a čo nejesť pri kojení?

 

Baked salmon garnished with asparagus and tomatoes with herbs. Top view

Ak dojčíte, tak je všetka energia, ktorú vaše dieťa potrebuje, čerpaná priamo od vás. Preto by vaša strava v období dojčenia mala obsahovať o niečo viac kalórií, než obvykle. Niektoré z týchto kalórií sa síce uvoňia z tukových zásob, ktoré ste si ukladali počas tehotenstva, ale zvyšok si musíte doplniť zo svojej stravy.

Neexistuje žiadne presné množstvo kalórií, ktoré denne potrebujete  – záleží na tom, koľko energie si telo uložilo v priebehu tehotenstva, koľko stravy vyžaduje vaše dieťa a koľko času strávite pohybom. Vo väčšine prípadov, strávite odpočinkom viac času než zvyčajne, čo vám ušetrí energiu pre kojenie. Najlepšia rada je jednoduchá: jedzte vtedy, keď ste hladná (čo môže byť častejšie, ale po menších porciách) a medzi jednotlivými hlavnými jedlami si občas doprajte zdravé, výživné pochutiny.

tip

Jedzte vtedy ked máte hlad (môže byť častejšie po menších porciách) a medzi jedlami si doprajte zdravé a výživné pochutiny. 

Čo jesť keď kojím?

Postarať sa o seba by malo byť pre vás rovnako dôležité, ako sa postarať o dieťa. Urobte si čas na to, aby ste jedli zdravé jedlá, naplnené energiou a živinami , ktoré vám pomôžu.

  • Polysacharidy  sa nachádzajú napríklad v celozrnnom chlebe, obilninách, cestovinách a zemiakoch. Poskytujú dlhodobú energiu, a preto by mali tvoriť veľkú časť vašej stravy. Ovocie a zelenina vám dodajú ako dôležité vitamíny, tak aj minerály a vlákninu.
  • Proteíny sú dôležité pre rozvoj a rast vášho dieťaťa, môžete ich získať z mäsa, mlieka, strukovín, rýb a vajec, dbajte ale na rozumné množstvo a vyberajte si chudšie mäso. Dôležité sú aj potraviny bohaté na vápnik ako mlieko, tvaroh, syry a jogurty.
  • Jedlá s vysokým obsahom tukov alebo cukru  majú vysoký obsah kalórií a často neobsahujú veľa dôležitých živín, takže sa im radšej vyhýbajte alebo si ich dávajte len príležitostne.
tip

Ak máte dostatok pohybu a nemáte čas na varenie, odporúčame jednoduché a zdravé jedlá, ako celozrnný sendvič s chudým mäsom, tuniakom, syrom, šalátom alebo nátierkou z kvasníc, prípadne miska cereálií s mliekom, jogurtom a ovocím a pochutiny, ako slnečnicové či tekvicové semienka.

Môže vás tiež zaujímať: Jedálniček pre dojčiace matky

Polynenasýtené kyseliny sú kľúčové

Podľa výskumov vyšlo najavo, že obzvlášť dve polynenasýtené kyseliny – AA (omega-6) a DHA (omega-3) – obsiahnuté v materskom mlieku, sú dôležité pre zdravý rozvoj mozgu, zraku a nervového systému vášho dieťaťa. Konzumácia väčšieho množstva potravín bohatých na polynenasýtené mastné kyseliny počas dojčenia môže mať blahodárny vplyv na vývin vášho dieťaťa tým, že podnecuje lepší vývoj zraku, mozgu a pohybových schopností.

Najviac polynenasýtených mastných kyselín nájdete v rybách a mäse. Ryby (obzvlášť mastné ryby), ako napríklad makrely, sardinky, tuniak alebo losos, sú výnimočnými zdrojmi ako AA, tak aj  DHA , taktiež  červené mäso obsahuje AA.

Pitný režim v období dojčenia: Dostatok vody, minimum kofeínu

V období dojčenia je dôležité, aby ste si udržovali dostatočný prísun tekutín. Pretože sú tekutiny zásadné pre tvorbu materského mlieka, mali by ste ich vypiť najmenej dva litre denne. Niekedy si v priebehu dojčenia môžete pripadať smädná, takže sa nebojte piť vtedy, keď to potrebujete. Mnoho mamičiek zistilo, že sa pre podobné prípady oplatí mať plnú fľašu vody po ruke. Jednoznačnými ukazovateľmi toho, že nemáte dostatok tekutín, sú tmavá farba alebo silnejší pach vášho moču. Pamätajte, že dobré prostriedky proti smädu, sú pre vás aj mlieko a nesladené ovocné šťavy.

Rozhodne sa v období dojčenia vyhýbajte alkoholu, pretože môže prejsť z vašej krvi do materského mlieka a tým aj do zažívacieho ústrojenstva vášho dieťaťa. Prečítajte si 6 tipov od laktačnej poradkyně ohľadom alkoholu počas dojčení.

Občas si môžete dopriať aj šálku čaju alebo kávy, dávajte si však pozor na celkový príjem kofeínu, pretože jeho nadmerné množstvo môže spôsobiť vášmu dieťaťu nepokoj a problémy so spaním. Podľa niektorých mamičiek, dieťa znepokojuje aj príliš korenené alebo príliš výrazné jedlo.

Ak je vaše dieťa po dojčení nepokojné, veľa plače alebo má problémy so zaspávaním, bude najlepšie, keď si budete viesť záznamy o tom, čo jete a pokúsite sa nájsť spojitosť. Ak sa vám podarí odhaliť podozrivé jedlo, skúste sa mu vyvarovať a uvidíte, či sa situácia zlepší. Ak máte akékoľvek obavy alebo otázky, kontaktujte svojho všeobecného lekára alebo pediatra.


🔽 Stiahnite si zadarmo brožúru, kde sa dozviete všetko podstatné

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x