14. týždeň tehotenstva

  • Štrnástym týždňom tehotenstva vstupujete do druhého trimestra, ktorý sa považuje za najkrajší v živote nastávajúcej mamičky. 
  • Budete mať viac energie, ranná nevoľnosť zmizla a vy máte veľa elánu na to, aby ste si tehotenstvo skutočne užili. 
  • Snažte sa preto stále udržiavať v dobrej fyzickej kondícii.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Len čo vstúpite do 2. trimestra, vaše hormóny sa stabilizujú a sama pocítite, že máte viac energie. Tieto hormóny môžu mať niektoré vítané účinky. Vaše vlasy môžu vyzerať silnejšie a lesklejšie, vaše nechty budú pevnejšie, nebudú sa lámať a budú aj rýchlejšie rásť. V tomto období zvyčajne tiež mizne ranná nevoľnosť, takže môžete začať konzumovať omnoho viac zdravých potravín a tiež si znova začať užívať cvičenie. Cvičenie rozprúdi krv a zlepší vašu fyzickú kondíciu, čo okrem iného zvýši aj pravdepodobnosť úspešného pôrodu.

Šport v tehotenstve

Zmeny v tehotenstve nebránia pravidelnej športovej činnosti. Šport je dokonca účinnou terapiou na bolesti chrbta či zápchu, ktorá sa môže v tomto období objaviť. Cvičenie je len nutné prispôsobiť rastúcemu brušku a vášmu stavu. Najlepšie je poradiť sa s ošetrujúcim lekárom, ktorý vám odporučí, ktoré fyzické aktivity sú pre vás vhodné. Skôr ako začnete s niečím, čo ste ešte nikdy nerobili, radšej sa poraďte.

  • Pre tehotenské cvičenie platí, že by ste nikdy nemali cvičiť do úplného vyčerpania. Pri športe by sa vám  nemalo „zatmievať“ pred očami a ani by nemalo dochádzať k prechladnutiu a navlhnutiu (hrozí zápal močových ciest). Nesmiete sa vystavovať riziku pádu a úrazu (napr. pri lyžovaní) a podobne.
  • A aké športy sú vhodné? Ideálnou aktivitou v 2. a 3. trimestri je tehotenská joga. Na rozdiel od klasickej jogy je prenatálna joga prispôsobená vášmu stavu a zároveň poskytuje skvelú prípravu na pôrod. Vhodné je kombinovať cviky, ktoré budujú pevnosť a pružnosť, s cvikmi, ktoré sú zamerané na relaxačné a dýchacie techniky.

Ďalšou tehotenskou ťažkosťou, ktorá vás isto stretne, je pálenie záhy. V žalúdku sa tvoria kyslé žalúdočné šťavy, ktoré stúpajú do pažeráka. Tehotenské hormóny (progesterón) spôsobia, že dôjde k uvoľneniu svalstva žalúdka, a vás preto začne páliť záha. Problém môže vzniknúť aj tým, že rastúca maternica tlačí na žalúdok, čo vedie k častým záchvatom čkania či práve páleniu záhy.

Ako sa vyhnúť páleniu záhy?

  • Pite veľa medzi jedlami, ale nepite zároveň s jedlom.
  • Jedzte menšie, ľahko stráviteľné porcie.
  • Všetko, čo dáte do úst, dobre požujte.
  • Vyhnite sa korenistým jedlám, citrusom, káve, čokoláde, surovej zelenine a bublinkovým nápojom.
  • Spite s mierne podoprenou hlavou.
  • Večerajte najneskôr tri hodiny pred spaním, aby ste jedlo stihli stráviť.

Vývoj  vášho dieťaťa v 14. týždni tehotenstva

V 14. tt je vaše dieťatko asi 9 cm dlhé. Jeho pľúca sú vyvinuté tak, aby mohli v praxi plniť svoju úlohu, ale ich zásobovanie teraz prebieha cez placentu a pupočnú šnúru. V tejto fáze srdce dieťaťa pumpuje každý deň niekoľko litrov krvi do tela. Jeho ďalšie orgány pracujú, na rukách a nohách rastú nechty, pomaly sa predlžuje krk a vzpriamuje hlavička. Začína pracovať nervový systém.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré vaše dieťa dostáva v priebehu tehotenstva a v jeho prvých troch rokoch života, ovplyvňuje významne aj to, ako budú jeho bunky naprogramované do budúcnosti. Tieto znalosti tvoria základ nutričného programovania v ranom veku, ktorý vás prevedie najvhodnejšou stravou v každom období detského vývoja.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x