Hoci niektoré kultúry mlieko a mliečne výrobky nekonzumujú, my si bez nich vyvážený jedálniček nedokážeme predstaviť. Pre tehotnú ženu je dôležité, že majú vysokú výživovú hodnotu, sú zdrojom veľmi kvalitných (plnohodnotných) bielkovín, vitamínov (najmä vitamínu D) a minerálnych látok (vápnik). Najmä ako zdroj vápnika sú mliečne výrobky takmer nenahraditeľné.
Ktoré mliečne výrobky sú najvhodnejšie a prečo?
1. Zakysané mliečne výrobky
Kyslomliečne výrobky sú lepšie stráviteľné pre nižší obsah mliečneho cukru (laktózy) - môžu tak byť vhodné aj pre osoby, ktoré trpia laktózovou intoleranciou (niektorí ľudia ale netolerujú laktózu vôbec a aj po konzumácii kyslých mliečnych výrobkov sa u nich môžu objavovať ťažkosti).
V kyslom prostredí sa navyše oveľa lepšie využíva onen dôležitý vápnik. Kyslomliečne výrobky navyše pozitívne pôsobí na mikroflóru v čreve.
2. Syry a tvarohy
Tieto dobroty majú vysoký podiel dobre využiteľného vápnika, významný obsah minerálnych látok. O skvelom prísunu bielkoviny nehovoriac!
Pozor na syry s vysokým obsahom tukov a soli, tiež na syry plesňové (hermelín, niva), ktoré je vhodné konzumovať len výnimočne a v malom množstve.
Pre doplnenie vápnika tiež nie sú vhodné tavené syry, ktoré obsahujú taviace soli s obsahom fosforu, ktorého nadbytok bráni vstrebávaniu vápnika.