Kyselina listová je vo vode rozpustný vitamín zo skupiny B-komplexu.
Význam kyseliny listovej v strave:
- je nevyhnutná pre syntézu nukleových kyselín, čo sú látky, ktoré tvoria genetický materiál - teda DNA a RNA
- podieľa sa tiež na vzniku mnohých aminokyselín (napríklad tryptofán, glycín alebo metionín), ktoré okrem iného pomáhajú správnemu vývoju plodu
- je nevyhnutná pre krvotvorbu
V čase tehotenstva
Práve v tehotenstve by sa mala kyselina listová užívať vo zvýšenom množstve, ideálne však už tri mesiace pred samotným otehotnením. Miecha a mozog dieťaťa sa vytvára už v prvých týždňoch tehotenstva a neskoršie podávanie už nemá taký efekt.
Kyselina listová napomáha deleniu buniek, podporuje rast plodu a diferenciáciu tkanív, najmä nervovej sústavy a znižuje výskyt vrodených chýb nervového systému i iných.
Nedostatok
- spôsobuje megaloblastickú anémiu - červené krvinky sú zväčšené, zdeformované a ich schopnosť prenášať kyslík je obmedzená
- tiež sa môžu vyskytnúť poruchy rastu i neplodnosť
- hrozí odtrhnutie placenty a tým aj zvýšené riziko potratu
Nadbytok
- môžu sa objaviť žalúdočné ťažkosti (horká pachuť v ústach, nadúvanie, nevoľnosť)
- príznaky podráždenia centrálneho nervového systému (zvýšená aktivita, podráždenosť, poruchy spánku)
Potraviny obsahujúce kyselinu listovú
Potraviny, v ktorých sa kyselina listová prirodzene vyskytuje:
- listová zelenina (čínska kapusta, špenát, hlávkový šalát),
- hlúbová zelenina (brokolica, karfiol, ružičkový kel),
- koreňová zelenina (červená repa, reďkovka),
- ostatné zelenina (špargľa),
- ovocie (jahody, maliny, pomaranč, datle),
- orechy (vlašské, lieskové, kešu, sezamové semienka, slnečnicové semienka),
- obilniny (chlieb celozrnný, rožok celozrnný),
- pivovarské kvasnice,
- pečeň a vnútornosti (v čase tehotenstva sa však príliš neodporúčajú pre ich vysoký obsah vitamínu A aj možnú prítomnosť toxických látok).
Odporúčaná denná dávka v tehotenstve: 600 - 800 g / deň
Bežnou stravou prijmeme denne asi len 250 mikrogramov.
Aspoň mesiac pred plánovaným otehotnením a v 1. trimestri tehotenstva sa odporúča užívať preventívne kyselinu listovú denne v potravinovom doplnku.
Obsah kyseliny listovej v niektorých potravinách (mikrogramov / 100g)
Vybrané potraviny | Mikrogramy / 100g |
Droždie | 1020 |
Čínskej kapusty | 400 |
Červená repa | 93 |
Špargľa | 86 |
Špenát | 78 |
Karfiol | 55 |
Brokolica | 33 |
Sezamové, slnečnicové semienka | 90 |
Vlašské orechy | 77 |
Kešu | 60 |
Celozrnný chlieb, pečivo | 40 |
Maliny | 30 |
TIP: Zabúdate do svojho jedálnička pravidelne zaraďovať kyselinu listovú? Stiahnite si zadarmo našej mobilnej aplikáciu, ktorá vám vždy pripomenie, že je potrebné ju zaradiť do jedálnička! Stiahnite si ju tu.
Autor článku: Monika Vernerová, nutričná terapeutka