Zloženie materského mlieka: to najlepšie pre imunitu dieťaťa

Materské mlieko je ideálnou stravou a obsahuje tiež všetky typy protilátok, pomocné látky imunitného systému a obranné biele krvinky.

Young mom breast feeding her newborn child. Lactation infant concept. Mother feed her baby son or daughter with breast milk.

Zloženie materského mlieka je jednoducho imunitný kokteil pre vaše dieťa v prvých mesiacoch života - je jedinečný a na nezaplatenie!

Mlieko v prvých dňoch po pôrode

  • Prvé dni po pôrode sa vytvára tzv. mlezivo (kolostrum), ktoré obsahuje veľké množstvo prebiotickej vlákniny (oligosacharidy), výživné tuky a ďalšie látky imunologickej povahy. Nie neprávom sa mu hovorí "prvé očkovanie dojčaťa".

  • Od 3. -  5. dňa po pôrode vzniká prechodné materské mlieko, ktoré pomáha aby sa črevá bábätka adaptovali na zrelé mlieko.

  • Od 14. dňa už bábätku ponúkate "zrelé" mlieko, ktoré optimálne zodpovedá potrebám dieťaťa. Toto mlieko obsahuje bielkoviny, tuky a sacharidy. Hlavným sacharidom je laktóza. Okrem nej sú v materskom mlieku tiež oligosacharidy, ktoré majú veľký vplyv na prežitie, rast a aktivitu tzv. priateľských baktérií. Týmto sacharidom sa hovorí prebiotická vláknina alebo tiež prebiotiká. Okrem prebiotík sú v materskom mlieku aj polynenasýtené mastné kyseliny čiže LCP mastné kyseliny, nukleotidy, vitamíny, minerálne látky, enzýmy a hormóny a rad ďalších obranných látok.

Zloženie materského mlieka

Materské  mlieko dodá dieťaťu dostatok tekutín, živín, vitamínov a minerálnych látok, naviac však obsahuje ďalšie zložky podporujúce imunitu:

  • Najviac zastúpené sú prebiotické oligosacharidy, ktoré preukázateľne posilňujú imunitný systém. Prebiotiká sú treťou najvýznamnejšou zložkou materského mlieka a zjednodušene povedané sú vhodnou „stravou“ pre „priateľské“ baktérie v črevách. Tým, že vytvárajú priaznivé podmienky pre rast zdraviu prospešných baktérií a naopak brzdia rast tých škodlivých, ktoré vyvolávajú infekcie, pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru a zabraňujú tak preniknutiu niektorých škodlivých látok do organizmu. Vďaka tomu sa zvyšuje obranyschopnosť detského organizmu a bábätko je zdravšie.

  • Existujú aj ďalšie zložky, ktoré podporujú imunitu ako sú LCP mastné kyseliny, nukleotidy, vitamíny a iné. LCP mastné kyseliny (tuky zo skupiny omega 3 a omega 6) sú dôležité pre správny priebeh zápalových reakcií. Nukleotidov je v materskom mlieku 5 druhov a podporujú tvorbu imunitných buniek.

Čo robiť, keď nemôžem dojčiť

Nech už z akýchkoľvek dôvodov nemôžete dojčiť, netrápte sa. Aj vy môžete svojmu dieťatku dopriať mliečnu výživu, ktorá podporí jeho imunitu podľa vzoru materského mlieka.

Existujú dojčenské a batoľacie mlieka s prebiotikami GOS/FOS, čo je unikátna zmes, ktorá napodobňuje funkciu prebiotík materského mlieka. Vďaka tomu sú i nedojčené deti zdravšie a je to preukázané v početných vedeckých štúdiách.

Zapamätajte si

Pri výbere správnej výživy teda nezabúdajte, že jedine adekvátna výživa zabezpečí fyziologickú činnosť organizmu v dospelosti a v detskom veku je nevyhnutným predpokladom pre zdravý vývoj.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x