Kedy je správny čas na druhé dieťa?

Kedy znova otehotnieť? Čím skôr po prvom dieťati alebo si radšej pár rokov počkať? Záleží na tom, čo chcete - či mať dve samostatné individuality, alebo dvoch parťákov.

733931059

Mýtus o druhom tehotenstve

Už dávno neplatí, že by ste mali počkať aspoň rok, kým znova otehotniete. Naopak, podľa pôrodníkov je maternica skvele pripravená, pamätá si prvý pôrod a žena potom rodí lepšie.  Samozrejme, sú tu iné aspekty - starostlivosť o prvé dieťa je náročná a ženu to môže vyčerpávať.

Dojčíte a otehotnela ste?

Ani to nevadí, dojčiť môžete ďalej, bábätku v brušku tým neublížite, jediné, čo budete musieť urobiť, je zvýšiť prísun živín, tekutín a energie, pretože bábätko vo vnútri to po vás bude vyžadovať. 

Ak otehotniete a porodíte do dvoch rokov od prvého pôrodu

Najväčší nápor bude predovšetkým pre vás, pre mamičku. Utierať zadoček prvému, vyberať mu cumlík z pusy a kŕmiť ho, to uberá energiu, ktorú teraz potrebujete, keď čakáte ďalšie dieťa. Ak ste úplne zdravá, zrejme nebudete pociťovať problémy, ale ak bude vaše tehotenstvo rizikové, potom to pre vás asi nebude najľahšie.

Výhody

Pre deti je to ale skvelý vekový rozdiel, aj keď môže prvorodené dieťa začať žiarliť, keď sa budete viac venovať novému prírastku do rodiny. Rozhodne nesmiete dávať najavo staršiemu dieťatku, že je na druhej koľaji, že naň nemáte čas. To je veľmi dôležité a niekedy to môže byť ťažké. Neskôr väčšinou tento vekový rozdiel oceníte, najmä keď sa  súrodenci budú sami spolu hrať a budú mať svoje záujmy.

Ak otehotniete a porodíte po viac ako dvoch rokov od prvého pôrodu

Ste skôr typ mamičky, ktorá nerada delí svoju lásku medzi viac detí? Pre vás je určite lepšie, keď si pár rokov počkáte, aby ste sa mohla venovať každému inak, ale naplno. Podľa psychológov je prirodzený rozdiel 2 - 3 roky, ale tam zase budete musieť použiť všetky diplomatické sily, aby ste prvé dieťa pripravili na príchod druhého dieťaťa a vysvetlili mu, že bude mať súrodenca.

Výhody

Pokiaľ ale dieťa chodí do škôlky, potom je to pre vás svojím spôsobom výhoda – v čase, keď je staršie dieťa v škôlke, sa môžete naplno venovať prežívaniu druhého tehotenstva a potom aj ďalšiemu dieťaťu. Záleží teda na vás, čo očakávate a čo s partnerom chcete.

Mohlo by vás zaujímať: Rivalita medzi súrodencami alebo kto z koho?

V čom sa bude druhé tehotenstvo predsa len odlišovať?

  • To, že ste tehotná, budete pravdepodobne cítiť oveľa skôr.

  • Niektoré príznaky môžu byť menej výrazné (napríklad chute na niektoré potraviny či zväčšenie pŕs).

  • Kvôli brušnému a maternicovému svalstvu, ktoré je po prvom pôrode trochu "ochabnuté", budete asi oveľa skôr guľatá.

  • Pohyby dieťaťa pocítite oveľa skôr.

  • Možno nebudete tak nadšená, ako prvýkrát (to je ale úplne normálna reakcia, pretože už viete, do čoho idete).

  • Pôrod asi bude rýchlejší a jednoduchší (ale ani to nemusí byť nutne pravda).

  • Budete premýšľať, ako povedať svojmu prvorodenému, že čakáte ďalšie bábätko (toto by ste nemali nechávať na poslednú chvíľu a určite by ste o tom mali hovoriť priebežne).

Mohlo by vás zaujímať: Kedy a ako otehotnieť?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x