Strach z pôrodu? Zvoľte predpôrodné kurzy!

  • Príprava na pôrod prispieva k zmierneniu či odbúraniu strachu a negatívnych emócií súvisiacich s pôrodom, s pôrodnými bolesťami a obavami o dieťa.

Príprava na pôrod

Hlavným zdrojom informácií a praktických cvičení v ramci prípravy na pôrod pre nastávajúce mamičky je systém predpôrodných kurzov zaradených do systému takzvanej predpôrodnej prípravy, ktoré sú vedené skúsenými pôrodnými asistentkami. Základným zmyslom predpôrodných kurzov je pripraviť nastávajúcu mamičku a prípadne aj jej partnera na duševné a telesné zmeny, ktoré k tehotenstvu a neskoršiemu materstvu neodmysliteľne patrí. 

Čo vám ponúkajú predpôrodné kurzy?

1. Teoretická časť

Táto časť býva rozdelená do niekoľkých lekcií, ktoré sú zamerané na jednotlivé fázy tehotenstva, pôrodu a šestonedelia. Nie sú opomenuté napríklad ani komplikované situácie, kedy je nutné tehotenstvo ukončiť operačne. Nastávajúce mamičky sa tiež oboznamujú s praktickými informáciami, ako sú:

• výživa v tehotenstve a v šestonedelí
• starostlivosť o dieťa
technika dojčenia
potrebná výbava do pôrodnice
podmienky účasti partnera pri pôrode

2. Praktická časť

V tejto časti predpôrodného kurzu sa má nastávajúca mamička naučiť činnosti, ktoré jej uľahčia pôrod a urýchlia jej zotavenie po ňom. Patria sem napríklad:

• nácvik správneho dýchania počas pôrodu
• účinné uplatňovanie brušného lisu a panvového dna
• osvojenie si polohy pri pôrode
• nácvik masáží
• ukážky uvoľňovacej polohy a relaxačných techník

Praktická časť môže mať svoje obmedzenia. O tom, či je cvičenie pre tehotnú ženu vhodné, by mal rozhodnúť ošetrujúci gynekológ. U rizikových alebo patologicky prebiehajúcich tehotenstiev by totiž cvičenia mohlo spôsobiť ďalšie komplikácie.

Zoznámte sa s prostredím. Prehliadka pôrodnej sály

Užitočnou súčasťou prípravy na pôrod je tiež návšteva pôrodnej sály, zvyčajne v III. trimestri tehotenstva. Tá slúži predovšetkým k zoznámeniu sa s personálom, prostredím pôrodnej sály a priestorov, kde sa bude nastávajúca mamička so svojím partnerom počas pôrodu zdržovať.

Pripravené mamičky sa cítia na pôrodnej sále oveľa istejšie, lepšie spolupracujú a samotný pôrod si týmto znateľne skracujú. Ich pozitívne ladenie pri pôrode aj po ňom významne prispieva k zdarnému priebehu pôrodu, ich dobrej spolupráci so zdravotníckym personálom a v neposlednom rade aj k bezproblémovému zvládnutiu prvých dní doma po návrate z pôrodnice.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x