Plánované tehotenstvo: už je správny čas na dieťa?

  • Každý, kto raz v budúcnosti plánuje dieťa, sa chce na novú úlohu najskôr riadne pripraviť – tak, aby prišla v pravý čas. 
  • Ako ale poznať, že táto vzácna chvíľa je už tu?

Plánované tehotenstvo je cielené vyústenie priania a snahy sťať sa rodičom. Často mu predchádza mnoho premýšľania, diskusií, predstáv a váhania.

Malé dieťa celkom razantne zmení zabehnutý životný štýl oboch partnerov, otázka správneho času pre otehotnenie je teda veľmi podstatná. A nejde len o zdravie, ale aj sociálno-ekonomickú situáciu v rodine.

Dieťa si vyžaduje veľa času

Domnievať sa, že dieťa bez problémov „zapadne“ do života oboch, je skôr mylná predstava. Deťom sa musíte venovať, potrebujú veľa starostlivosti a pozornosti. To je fakt, ktorý by ste mali mať na pamäti, ak túžite po bábätku. Dieťa nie je hračka, ktorú odhodíte, keď vás prestane baviť. Ako rodič budete mať omnoho menej času nielen na seba, ale aj na svoj spoločenský život a koníčky.

Dieťa vás ale na oplátku celkom iste naplní novými intenzívnymi zážitkami šťastia, o ktorých rodičia hovoria, že ich nie je možné ostatným „nezasväteným“ slovami oznámiť. Pýtajte sa sami seba: sme pripravení na zmenu?

Finančná situácia rodine je dôležitá

Ako ste na tom so svojimi príjmami? Dokážete vyžiť z jedného platu? Bežná domácnosť zhruba 15 až 25 % svojho príjmu minie na veci spojené s potrebami dieťaťa – oblečenie, hygienické potreby, hračky a ďalšie. Možno budete potrebovať aj novú práčku, nový nábytok alebo auto. Zvládnete to? Aj s tým je nutné počítať.

Ideálny vek pre tehotenstvo? Okolo dvadsaťpäť

Z hľadiska biologického aj genetického je podľa odborníkov najvhodnejší vek pre tehotenstvo okolo 20 až 25 rokov. Aj po tridsiatke samozrejme môžete ľahko otehotnieť a porodiť zdravé dieťa, avšak s vyšším vekom klesá pravdepodobnosť otehotnenia a stúpa riziko rôznych komplikácií (porucha vnútromaternicového vývoja, vrodené vývojové chyby či neplodnosť).

Príroda všetko zariadi – alebo jej mám pomôcť?

Pri plánovaní tehotenstva sa môže pár rozhodnúť, že všetko nechá na prírode, teda nebude nič hľadať ani kontrolovať plodné či neplodné dni. V druhom prípade budú chcieť šance na otehotnenie znásobiť, čo znamená, že si partneri zistia vopred všetko o svojom zdravotnom stave, žena si bude „sledovať“ plodné dni a budú dodržiavať zásady zdravého životného štýlu.

Rozhodnutie je úplne na vás – životná skúsenosť hovorí, že tehotenstvo prichádza práve vo chvíli, kedy ste najviac v pohode a pokusmi otehotnieť sa vôbec netrápite. 

Mohlo by vás zaujímať: Ako a kedy otehotnieť?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x