20. týždeň tehotenstva

  • V tomto týždni vás môže čakať ultrazvukové vyšetrenie, ktoré podrobne vyšetrí vývoj vášho dieťaťa. 
  • Zistite si, čo vás čaká a aké živiny by ste mali prijímať v potrave, aby ste zabránili nepríjemným kŕčom v dolných končatinách, ktoré sú v tejto fáze tehotenstva bežné.

Prečo sa robí ultrazvukové vyšetrenie?

Prvé ultrazvukové vyšetrenie (prvý screening ultrazvukom) sa u nás robí medzi 18. týždňom tehotenstva a 20. týždňom u všetkých tehotných žien. Je zamerané na určenie počtu plodov, presné zmeranie jednotlivých častí plodu, výpočet  veku a hmotnosti, zistenie prípadných vrodených vývojových chýb, sledovanie činnosti srdca, určenie množstva plodovej vody a určenie uloženia placenty. Zmyslom vyšetrenia je teda zistiť, či sa vaše dieťatko vyvíja normálne. To bude tiež prvýkrát, čo vy sama uvidíte svoje dieťatko.

Ako prebieha vyšetrenie ultrazvukom?

Skenovanie trvá asi 15 – 20 minút a vôbec nebolí. Lekár vám na bruško nanesie špeciálny gél, ktorý slúži ako vodič zvukových vĺn, a snímačom pohybuje v rôznych smeroch. Pri vyšetrení bude hľadať prípadné abnormality, skúmať fyzický rast a vývoj dieťaťa a  skontroluje polohu placenty. Uvidíte svoje dieťa na obrazovke, čo je veľmi vzrušujúci zážitok nielen pre vás, ale aj pre vášho partnera, ak je prítomný na vyšetrení. Nebojte sa, odchýlky ešte nemusia znamenať, že je nejaký problém s vaším dieťatkom.

Čo sa deje vnútri vášho tela?

Mnohé tehotné ženy zažívajú počas tehotenstva nepríjemné kŕče v nohách, najmä v 2. a 3. trimestri. Prejavujú sa ako náhla bolesť v stehne, lýtku alebo chodidle. Veľmi často sa objavujú v noci, keď vás prebudia zo spánku. Sú spôsobené vyššou hmotnosťou, vďaka ktorej sa vyvíja vyšší tlak na nohy a nervy, a tiež nízkym obsahom vápnika a horčíka. Ak vás kŕče v končatinách trápia, zvýšte príjem vápnika v potravinách, ako sú mliečne výrobky, syry a jogurty. Horčík zas nájdete v strukovinách, celozrnnom pečive, ovocí a zelenine. Kŕče však môžu byť tiež dôsledkom dehydratácie alebo dlhého sedenia. Pite dostatočné množstvo vody po celý deň, a ak chodíte do práce so sedavým zamestnaním, robte si pravidelné prestávky, aby ste sa natiahli a krv mohla dobre cirkulovať.

Vývoj vášho dieťaťa v 20. týždni tehotenstva

Vaše bábätko v 20. tt meria približne 16,4 cm a váži asi 300 gramov. Časť mozgu, ktorá ovláda zmysly, sa rýchlo vyvíja. Tep srdca je silnejší a je ľahko zistiteľný pomocou Dopplerovho prístroja. Pokožku dieťaťa pokrýva biela voskovitá látka nazývaná maz. Ten bráni tomu, aby koža nebola popraskaná. Dieťa si v brušku užíva a preťahuje nožičky a ručičky.

Ako môžete dieťatku pomôcť k zdraviu

Živiny, ktoré dieťa dostáva cez telo matky v tehotenstve a ktoré už samo konzumuje v jeho prvých troch rokoch života, významne ovplyvňujú to, ako budú jeho bunky naprogramované pre budúci život. Tieto vedomosti tvoria základy nutričného programovania v ranom veku, ktoré pomáhajú nastávajúcim mamičkám a deťom k správnej výžive.

Váš sprievodca tehotenstvom

Majte informácie o vývoji vášho bábätka vždy poruke s našou aplikáciou Nutrimimi.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte sa s našou poradňou odborníkov

Potrebujete radu? Spojte sa s nami. Pomôžeme vám s otázkami týkajúcich sa tehotenstva, materstva, rodičovstva alebo výživy detí.

Na vaše otázky sme pripravení odpovedať každý všedný deň od 8:30 do 16:00.

Dôležité upozornenie

Pre výživu novorodencov a dojčiat je najprirodzenejšou a najvýhodnejšou stravou, zastúpením a kvalitou živín, materské mlieko. Dojčenská výživa by mala byť používaná len na základe odporúčania lekára alebo osoby kvalifikovanej v oblasti výživy ľudí, farmacie alebo starostlivosti o matku a dieťa. Svetová zdravotnícka organizácia doporučuje výhradné dojčenie do 6 mesiacov veku dieťaťa, a pokiaľ je to možné, pokračovat v dojčení až do dvoch rokov veku dieťaťa. Vždy majte na pamäti, že rozhodnutie prestať dojčiť môže byť nevratné. Prechod na dojčenskú výživu má i zvýšené finančné a sociálne dopady oproti dojčeniu. Pre zdravie dojčaťa je důležité dôsledne dodržiavať doporučený postup prípravy, dávkovanie a použitie dojčenskej výživy uvedený na obale. Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch. Batoľacie mlieka, príkrmy, kaše a sušienky majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Potraviny pre zvláštnu výživu. 

x